În Ungaria, inflația cu o singură cifră poate fi în pericol, poate apărea o nouă scumpire (economist ungar)

Guvernul de la Budapesta a dispus interzicerea importului nu numai a cerealelor, ci a 25 de produse agricole din Ucraina. György Raskó, economist, a declarat pentru televiziunea privată RTL Klub că această măsura amenință obiectivul guvernului de a menține inflația sub 10% până la sfârșitul anului. Potrivit lui György Raskó, în cazul unor produse, la care a fost aplicată plafonarea preţului, această măsură poate cauza chiar şi o lipsă temporară.
În februarie anul trecut, Guvernul a întrodus înghețarea prețurilor din cauza inflației brutale, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. De atunci prețul pieptului de pui a rămas neschimbat, iar cel al ouălor din noiembrie. Aceste produse pot fi acum în pericol din cauza interzicerii importurilor unor produse din Ucraina. În decretul publicat în Monitorul Oficial al Ungariei s-a dispus interzicerea temporară a importului a 25 de produse. Pe listă se află, pe lângă carnea de porc, vită, oaie, capră si carnea de pasăre, ouăle, legumele, zahărul, mierea, vinul, diverse cereale, făina, semintele oleaginoase si uleiurile presate din acestea. Potrivit lui György Raskó, printre acestea există produse pe care comercianții le-au importat de pe piața ucraineană pentru a-și reduce pierderile din cauza plafonării prețului./rganciu/ilapadat

(https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20230419/komoly-veszelybe-kerulhet-az-egyszamjegyu-inflacio-aruhiany-ujabb-dragulas-is-johet-a-szakerto-szerint-1136202)