Republica Moldova a expulzat un diplomat rus care îl însoțea pe președintele Tatarstanului în încercarea de a intra pe teritoriul moldovean

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Republica Moldova a expulzat un diplomat rus care îl însoțea pe președintele Tatarstanului în încercarea acestuia de a pătrunde pe teritoriul moldovean. Diplomatul, declarat persona non grata, și încă un angajat al ambasadei ruse au fost acuzați de comportament necorespunzător față de polițiștii de frontieră care nu i-au permis liderului din Tatarstan să intre în Republica Moldova. Tatarstanul este o republică autonomă rusă, iar președintele său este un susținător al războiului Rusiei în Ucraina. Premierul Dorin Recean a declarat că cei care ajută la uciderea copiilor și femeilor în Ucraina nu au ce căuta în Republica Moldova. Mihaela Iorgu transmite de la Radio Chișinău.
Reporter: Președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, urma să participe la Congresul Prieteniei în Găgăuzia, la invitația candidatului la alegerile başcanului regiunii autonome, Victor Petrov. Dorin Recean a declarat în ședința de guvern că cei doi diplomați ruși care îl însoțeau pe Minnihanov au avut un comportament necorespunzător față de polițiștii de frontieră, lucru care, potrivit premierului, nu poate fi tolerat. Șeful guvernului a declarat că autoritățile de la Chișinău nu vor accepta ca Republica Moldova să fie asociată cu atrocitățile războiului din Ucraina.
Dorin Recean: Cei care cheamă agresorii în Republica Moldova, dacă temporar au statutul de deputat, le recomand să nu o mai facă, pentru că nu vor reuși.
Reporter: În replică, guvernatorul regiunii găgăuze, Irina Vlah, a spus că Găgăuzia are stabilite relații de prietenie cu Tatarstanul de 25 de ani. Dorin Recean a denunțat, în context, o atitudine imorală față de războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 aprilie)