România va permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina, dar cu măsuri suplimentare de control

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – România va permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina, dar introduce măsuri suplimentare de control, ce ar urma să fie puse în practică începând de astăzi, pentru a proteja fermierii de la noi. Se instituie controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, iar camioanele cu cereale ar urma să fie sigilate și monitorizate strict cât timp se află în tranzit pe teritoriul țării. Sunt măsuri anunțate după discuțiile de ieri dintre miniștrii agricultorii din cele două țări și vin în contextul în care Comisia Europeană a cerut celorlalte patru state din apropierea Ucrainei să renunțe la toate măsurile restrictive luate individual, măsuri considerate de Bruxelles ca fiind ilegale și contrare tratatului de aderare. De altfel, vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a transmis acest mesaj direct, tot ieri, la o videoconferință cu miniștrii agriculturii din statele afectate de importul cerealelor ucrainene. În același timp, Comisia a anunțat un nou ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați de facilitățile oferite producătorilor din Ucraina. Nu se știe deocamdată ce procent îi va reveni României, dar banii ar urma să fie împărțiți între cele cinci state până la sfârșitul săptămânii. Iulian Olescu are detalii în Radiojurnal:
Reporter: Petre Daea i-a transmis omologului său, Mikola Solski, faptul că mijloacele de transport cu mărfuri din Ucraina care tranzitează teritoriul României către state terțe vor fi sigilate și monitorizate pe teritoriul țării noastre și că sunt instituite controale direct în vamă, și nu la destinație, cum se întâmpla până acum, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina. După această întâlnire a avut loc și o videoconferință, la care au participat miniștrii responsabili cu comerțul, respectiv agricultura din Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Vicepreședintele Comisiei Europene a reafirmat că măsurile unilaterale de interzicere a importurilor de cereale și alte produse din Ucraina luate de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria sunt ilegale, contravin tratatelor de aderare și acordului de asociere încheiat între Uniunea Europeană și Ucraina. El a explicat că numai după retragerea lor se poate vorbi de aplicarea unor măsuri de sprijin din partea Comisiei Europene, măsuri prezentate de ministrul agriculturii, Petre Daea.
Petre Daea: Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziția celor cinci țări, compus din 100 de milioane de euro, sumă de la rezerva de criză a Comisiei Europene, urmând ca acesta să fie repartizată în perioada imediat următoare, și un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acest pachet prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepțională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și semințe de rapiţă. Această măsură poate fi luată în 48 h după ce statele care au luat măsuri unilaterale și le retrag.
Reporter: Cele patru state care au impus măsuri unilaterale au solicitat însă garanții suplimentare conform cărora lista de produse pentru care va fi interzis temporar importul din Ucraina să poată fi suplimentată, iar perioada de interdicție să poată fi prelungită. Discuțiile vor continua la nivel de premieri, vicepreședintele Comisiei Europene solicitând ajungerea la un acord până la finalul acestei săptămâni./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 aprilie)