Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Parlamentul de la Chişinău a ratificat recent Acordul dintre Republica Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), a anunţat MOLDPRES. Documentul stabileşte cadrul legal care va permite Crucii Roșii să beneficieze de aceleași condiții ca și oricare altă organizație internațională cu sediul în Moldova.
Asistența umanitară acordată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii Republicii Moldova constă în proiecte de susținere în gestionarea crizelor, inclusiv cea legată de fluxul mare de refugiați din Ucraina, programe de suport psihologic pentru copiii refugiați, proiecte de incluziune a persoanelor refugiate. De asemenea, CICR își propune să susțină sistemul protecției sociale al țării noastre prin acordarea suportului celor mai vulnerabile grupuri de cetățeni, inclusiv pentru perioada rece a anului.
2) Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova a primit echipamente medicale și două ambulanțe noi. Acestea au fost oferite de Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului SUA, în cadrul proiectului „Asistența umanitară în Ucraina și țările vecine”. Valoarea totală a donației este de 300.000 de dolari, transmite MOLDPRES.
O ambulanță a fost distribuită punctului de asistență medicală urgentă Călărășeuca din raionul Ocnița, care deservește și orașul Otaci, unul dintre punctele de trecere a frontierei cu cel mai mare număr de refugiați înregistrat de la începutul războiului din Ucraina.
Donația mai include 315 lanterne frontale, 45 de pulsoximetre și 22 de electrocardiografe. Donația va contribui la asigurarea operativității sporite a intervențiilor, transportare asistată în etapa prespitalicească și o îmbunătățire considerabilă a calității serviciilor medicale prestate populației.
Potrivit statisticilor, până în prezent Serviciul de Asistență Medicală de Urgență (SAMU) a acordat ajutor medical pentru circa 13.650 de persoane refugiate, peste 6.300 dintre acestea fiind internate în spitale.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International