„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Dumitrescu – Dezbaterile asupra legii învățământului preuniversitar au fost suspendate vineri după-amiază de comisia de specialitate a Camerei Deputaților, când s-a ajuns la modificările ce vizează liceele pedagogice. Anterior, membrii comisiei au căzut de acord asupra mai multor capitole și amendamente, fără discuții în contradictoriu între putere și opoziție, relatează corespondentul RRA Alina Stănuță.
Reporter: Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul să studieze în limba maternă la toate nivelurile, tipurile și formele de învățământ preuniversitar, în condițiile legii, potrivit unui amendament adoptat la legea învățământului preuniversitar. Deputații au mai decis că operatorii economici pot angaja elevi la împlinirea vârstei de 16 ani cu jumătate de normă, iar activitatea prestată va fi echivalată cu instruirea practică în cadrul învățământului liceal tehnologic dual. Deși parlamentarii și-au propus un ritm accelerat al lucrărilor în comisie, au decis totuși suspendarea discuțiilor la capitolul învățământ liceal vocațional-pedagogic, explică președintele comisiei pentru învățământ, deputatul PSD Natalia Intotero.
Natalia Intotero: Din partea reprezentanților colegilor pedagogice există această solicitare. Își doresc ca în continuare să pregătească și pe cei care lucrează în învățământul primar, respectiv învățători. Există mai multe amendamente, ministerul este dispus să găsească o soluție, dar, pentru a reuși să trecem aceste amendamente, trebuie să avem și o discuție foarte serioasă cu reprezentanții Ministerului Muncii.
Reporter: Deputații au adoptat și un amendament potrivit căruia elevii pot fi exmatriculați în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, procedură la care va exista și dreptul la contestație. Lucrările continuă sâmbătă dimineață, de la ora 9:00, iar săptămâna viitoare este așteptat și votul în plenul Camerei Deputaților, ca prim for sesizat./abranescu/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 aprilie)