Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că, dacă G7 va interzice exporturile către Rusia, aceasta va răspunde prin încheierea acordului privind exporturile ucrainene de cereale pe Marea Neagră.
Țările din Grupul celor Șapte (G7) iau în considerare o interzicere aproape totală a exporturilor către Rusia, a informat săptămâna trecută agenția de presă Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze. Rusia a amenințat în mod repetat că va renunța la participarea la acordul cu cereale, care urmează să expire pe 18 mai. „Ideea asta a idioților de la G7 despre interzicerea totală a exporturilor către țara noastră în mod implicit este frumoasă prin faptul că implică o interdicție reciprocă a importurilor din țara noastră, inclusiv a categoriilor de mărfuri care sunt cele mai sensibile pentru G7”, a afirmat dl Medvedev într-o postare pe canalul său Telegram.
„Într-un astfel de caz, afacerea cu cereale – și multe alte lucruri de care au nevoie – se vor încheia pentru ei”, a adăugat el. Se pare că G7 discută despre inversarea abordării sancțiunilor, astfel încât exporturile către Rusia să fie automat interzise, cu excepția cazului în care sunt incluse pe o listă de produse care pot fi expediate în țară. În cadrul actual, mărfuri pot fi vândute în Rusia, cu excepția cazului în care sunt în mod explicit pe „lista neagră”.
Dmitri Medvedev, aliat al președintelui rus Vladimir Putin, este vicepreședintele influentului Consiliu de Securitate al Rusiei și conduce o comisie guvernamentală pentru producția de arme pentru războiul din Ucraina. Autorităţile de la Moscova au protestat în mod repetat împotriva condițiilor acordului cu cereale la Marea Neagră – singura realizare diplomatică semnificativă din timpul conflictului din Ucraina. Au avertizat că vor renunța la această inițiativă înainte de termenul limită de 18 mai, dacă Occidentul nu ridică restricțiile asupra exporturilor rusești de produse agricole și de îngrășăminte.
G7 a cerut duminică „prelungirea, implementarea completă și extinderea” acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră./opopescu/csimion
REUTERS – 23 aprilie