Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ministerul Transporturilor solicită aproximativ 70 de milioane de lei (circa 14 milioane de euro) din Fondul de rezervă al Guvernului pentru modernizarea drumurilor care duc în Vămile Vicovu de Sus şi Racovăţ. Banii sunt necesari pentru ca punctele de frontieră din judeţele Suceava şi Botoşani (nordul României) să poată prelua camioanele de la Siret, cea mai tranzitată vamă cu Ucraina. Ministerul Transporturilor, prin Compania de Drumuri, preia în administrare un drum judeţean din Botoşani care duce la vama Racovăţ, punct de trecere a frontierei România – Ucraina, redeschis la începutul anului, însă nu şi pentru camioane. Drumul Judeţean Dorohoi-Racovăţ are o lungime de 21 de kilometri şi va fi modernizat şi reclasificat în Drum Naţional, pentru a permite trecerea camioanelor spre şi prin vama Racovăţ, vamă care urmează să preia din traficul greu de la Siret, unde se formează cozi kilometrice.

Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, a declarat că transportatorii şi-ai dori ca acele camioane goale sau camioanele care au procedurile vamale încheiate pe teritoriul Ucrainei sau României să poată să treacă printr-un punct de frontieră alternativ, cum ar fi Vama Vicovu de Sus.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor a propus o investiţie de aproape două miliarde de lei (circa 400 de milioane de euro) pentru modernizarea Magistralei feroviare 500, de la Dărmăneşti la Vicşani, la frontiera cu Ucraina.

2) La depozitul de ajutoare pentru ucraineni din oraşul Isaccea, din judeţul Tulcea (estul României), donaţiile sunt tot mai puţine. Cei care lucrează acolo fac însă în continuare efortul pentru a susţine persoanele din Ucraina, aflată în război de peste un an.

Georgeta Bielaly, una dintre angajatele hub-ului umanitar din Isaccea, spune că în Ucraina grivna s-a devalorizat, iar oamenii îşi găsesc cu greu un loc de muncă. Este foarte mare nevoie de produse alimentare, de haine. A trecut un an şi majoritatea oamenilor care aveau bani strânşi i-au cheltuit. Foarte multe firme s-au închis şi lumea n-are de lucru. Cele mai necesare lucruri în timp de război sunt mâncarea şi medicamentele. Mai puţin acum vin ajutoare, a afirmat ea. Chiar dacă primesc mai puţine donaţii, angajatele hub-ului nu-şi pierd speranţa. De exemplu, Liliana Ivanova, a spus că oamenii au încredere că se va termina războiul şi ştiu că ajutorul lor este necesar.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.