Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Persoanele din Ucraina care au rămas în judeţul Tulcea, est, s-au mutat în internatele unor licee, după ce Guvernul României a decis să modifice modul de acordare a sprijinului pentru acestea. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta, aproape 80 de persoane din Ucraina primesc sprijin direct din partea instituţiei pentru cazare şi masă în momentul de faţă.

În baza programului adoptat anul trecut, proprietarii locuinţelor în care au fost găzduiţi refugiaşi primea pentru fiecare persoană din Ucraina 50 de lei (circa 10 euro) pe zi pentru cazare şi 20 de lei (circa 4 euro) pe zi pentru hrană, însă Guvernul a decis să acorde de la 1 mai, timp de 4 luni un sprijin pe familie, dat direct refugiaţilor, detaliile acestui ajutor urmând să fie aprobate printr-o hotărâre ulterioară.

Guvernul a adoptat, în 12 aprilie, o ordonanţă de urgenţă care asigură ‘un cadru sustenabil’ pentru sprijinirea ucrainenilor care au venit în ţara noastră din cauza războiului, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Documentul stabileşte posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă de maxim patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana şi cazarea pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu.

În cazul asigurării cazării stabilite de Consilii judeţene, sumele forfetare pentru hrană şi cazare vor fi decontate de unitatea care acordă cazarea, în funcţie de numărul de zile, din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a adăugat că prin viitoarea hotărâre de Guvern suma forfetară va fi acordată numai dacă şi în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unităţile de învăţământ. Conform lui Cărbunaru, în acest fel este stimulată integrarea. Aproximativ 110.000 de ucraineni au rămas în România şi circa peste 6.650 s-au angajat în România de la începerea războiului.

 

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.