Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, a participat recent la Summitul Internațional al Orașelor și Regiunilor de la Kiev. În marja evenimentului, Petreţchi a avut mai multe întrevederi cu şefii administraţiilor regionale militare de stat și ai consiliilor regionale din Zakarpatia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Mykolaiv, regiuni pe care Uniunea Ucrainenilor din Româna le-a sprijinit încă din primele zile ale invaziei ruseşti în Ucraina, iar cu unele dintre ele are încheiate acorduri de colaborare. Președintele UUR a vorbit despre sprijinul constant și multidimensional pe care România în general, şi UUR, în special, l-au acordat Ucrainei şi refugiaților ucraineni aflați atât în România, cât şi în Ucraina.
Au fost analizate modalități de extindere a relațiilor de colaborare dintre regiunile ucrainene și județele românești, inclusiv la nivel de Unităţi Administrativ Teritoriale în domenii precum digitalizarea, sprijinirea mediului de afaceri, cultură, învăţămân. Președintele UUR a evidențiat șansa istorică a autorităților ucrainene de a avansa în direcţia integrării europene şi a reiterat disponibilitatea României de a furniza expertiză concretă, soluţii şi modele de bune practici în diferite domenii de interes. Interlocutorii ucraineni au mulțumit României, poporului român, precum și Uniunii Ucrainenilor din România, pentru sprijinul prompt acordat Ucrainei și poporului ucrainean, afectat de războiul care durează de peste un an.
Deputatul Petreţchi a fost premiat de Viktor Mykyta, președintele Camerei Regiunilor a Congresului Autorităților Locale și Regionale, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea activă în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor româno-ucrainene.
2) Apicultorii români se alătură fermierilor care solicită sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Ei cer şi suspendarea importului de miere din Ucraina, în condiţiile în care România are excedent, iar producţia locală nu poate fi valorificată din cauza concurenţei neloiale din partea apicultorilor din spaţiul extracomunitar, care vând mierea la preţuri foarte mici, afirmă reprezentanţii crescătorilor de albine. Preţurile de producţie au crescut cu 30-40%, în timp ce preţurile de achiziţie a mierii au scăzut cu acelaşi procent, iar cererea la export a lipsit aproape de tot, afirmă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.