Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul de la Bucureşti a aprobat noile sume şi condiţii pentru decontarea cazării şi hranei necesare refugiaţilor ucraineni aflaţi de teritoriul României. Noile reglementări se aplică de la 1 mai 2023.
În primele 4 luni consecutive, beneficiile vor fi compuse dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/ (circa 150 de euro) pe lună pentru persoana singură şi 2.000 lei (circa 400 de euro) pe lună pentru o familie, precum şi dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei (circa 120 de euro) pe lună pentru fiecare persoană
Începând cu a 5-a lună până la finalul anului 2023, beneficiile vor fi compuse dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură şi 2.000 lei/lună pentru o familie.
Principalele condiţii care trebuie îndeplinite de refugiaţii ucraineni pentru decontarea cazării şi hranei sunt:
– pentru prima lună, singura condiţie impusă este ca străinul să fie beneficiar al protecţiei temporare;
– pentru următoarele 3 luni, solicitantul şi membrii familiei acestuia, care îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadraţi în muncă pe teritoriul României, să fie înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a Municipiului Bucureşti sau, după caz, să fie încadraţi în muncă pe teritoriul României; de asemenea trebuie să aibă înscrişi copiii minori care îndeplinesc condiţiile pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar, în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar, în calitate de preşcolari, elevi sau ca audienţi.
– începând cu a cincea lună, solicitantul şi membrii de familie ai acestuia trebuie să fie încadraţi în muncă şi să aibă înscrişi copiii minori în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar, în calitate de preşcolari, elevi sau ca audienţi.
Decontarea sumelor forfetare pentru hrana şi cazarea (pentru primele 4 luni consecutive), respectiv a cheltuielilor cu cazarea (începând cu a cincea lună după trecerea celor 4 luni consecutive, până la finalul anului 2023) în locaţiile stabilite de comitetele judeţene/al Bucureştiului pentru situaţii de urgenţă, se efectuează astfel: solicitanţii trebuie să depună o cerere la primărie, iar administraţia locală este cea care verifică prin aplicaţia informatică dacă persoana beneficiază de protecţie temporară şi îndeplineşte condiţiile referitoare la înregistrarea sau încadrarea în muncă şi, unde este cazul, înscrierea copiilor în unităţi de învăţământ. O altă condiţie este ca unităţile care asigură cazarea să transmită primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna anterioară, o cerere de decontare.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.