Primăvara este „în plină floare”, însă, chiar dacă este perioada apusurilor târzii și a brizelor calde, nu trebuie să ieșiți afară pentru a vă bucura cu adevărat de sezon. Faceți-vă casa să se simtă mai luminoasă și vă veți putea bucura de prospețimea anotimpului chiar în confortul propriului cămin. În timp ce „curățenia de primăvară” este percepută practic ca o „procedură standard”, „redecorarea de primăvară” sună cu totul diferit, dar tocmai această diferență va face ca toată casa dvs. să radieze de prospețime, bun-gust și rafinament. Redecorarea nu trebuie să fie nicidecum una majoră. Cu doar câteva schimbări simple, vă puteți face casa să se simtă mai luminoasă și puteți invita sezonul de primăvară să vă treacă pragul (de la ferestre). Lumina naturală a soarelui este mai importantă pentru organism decât am putea crede! Umorul, vitalitatea, energia, și chiar sănătatea, toate depind de cantitatea de lumină pe care o primim. Lumina naturală a zilei ne coordonează întregul corp, prin reglarea ciclului intern: variațiile de temperatură, metabolismul și somnul. În funcție de cantitatea de lumină primită, ceasul nostru biologic stabilește ritmul funcționării corpului. Lumina zilei declanșează secreția de cortizol, hormonul căruia îi datorăm mobilizarea energiei folositoare în timpul zilei. Așa că, dacă vrem să fim în formă, trebuie să ne umplem bateriile stând ceva timp la lumina soarelui. Pe de altă parte, lumina împiedică secreția melatoninei, responsabile cu inducerea somnului. Astfel, cu cât ziua este mai însorită, cu atât noaptea este mai intensă, iar calitatea somnului, mai bună. Conform mai multor studii americane desfășurate în ultimii ani, lumina naturală are un impact puternic și asupra productivității! Indiferent de vârstă, performanțele cresc cu aproximativ 20% în condiții de bună și îndelungată expunere la lumină. În schimb, lipsa expunerii la lumina naturală afectează direct ceasul nostru intern, fapt ce duce la o dereglare a funcționării normale a corpului. Iată numai câteva dintre motivele pentru care am decis să abordăm acest subiect al răspândirii optime a luminii naturale în întreaga noastră locuință! Așadar, dacă dorim ca locuința noastră să se încadreze în niște parametrii corespunzători în această privință nu ne rămâne decât:
- Să folosim culori pastel – Tonurile subtile au o calitate liniștitoare și înălțătoare. Nuanțele de albastru și verde, care, de cele mai multe ori, reflectă natura, sunt deosebit de potrivite pentru zonele de relaxare. Până și o vază cu flori mari, roz și contrastante adaugă un accent vibrant.
- Să adoptăm stilul nordic și/sau minimalismul – Această abordare curată, palidă și minimalistă este perfectă pentru a crea o atmosferă calmă, cu un aer proaspăt și modern. Asortați această temă cu elemente albe și lemn natural, cu accesorii texturate și imprimeuri grafice ușor colorate. Înghesuiala strică, mai ales cand vine vorba despre mobilier. Aici, cu cât mai puțin înseamnă cu atât mai luminos. Ca să nu mai spunem că este și modern. Și tot aici se pot asorta cu ușurință teme cu elemente albe și lemn natural.
- Să utilizăm oglinzi – Simplă și banală, dar intuitivă, soluția de a introduce mai multe oglinzi în interiorul camerelor obține rezultatul dublu al captării fiecărei sclipiri de lumină și a face camera să pară mult mai mare, acționând asupra aspectului vizual al profunzimii. Această soluție este, de asemenea, ieftină și ușor de implementat. Oglinzile pot face un spațiu să pară mai mare și mai luminos cât ai clipi, fiind o modalitate excelentă de a extinde vizual o cameră. Modelele de mari dimensiuni cu lungime completă sunt cele mai eficiente, dar și o colecție de oglinzi mai mici, agățate împreună, va avea un efect similar. Variantele vintage cu ornamente și decorațiuni vor imprima, de asemenea, caracter unei încăperi.
- Să folosim culori de accent – Compensate de un fundal alb, blocurile de culori care utilizează o paletă de nuanțe luminoase și bine gândite, vor atrage ochiul spre anumite elemente de design. O ușă transformată într – un punct focal, folosind o vopsea albastră, un covor roșu cadrilat, mai multe coșuri multicolore și un dulap cu sertare vopsite într – un verde viu pot reflecta, de exemplu, tonurile imprimate în modelul unei perdele (sau draperii). Acest lucru va crea un stil coerent dar distinctiv într – o cameră cu plan de podea deschisă.
- Să amestecăm mai multe modele și texturi – Accesoriile delicate în printuri vii sunt un mod simplu și ieftin de a adăuga energie unei camere. Țesăturile florale în culori complementare sunt întotdeauna atrăgătoare și ușor de combinat cu alte modele, cum ar fi dungile, pătrățelele sau bulinele. Luminozitatea și spațialitatea sunt legate direct, deoarece lumina este cea care va da impresia de spațiu. De aceea, dacă adoptați pe pereți un tapet în culori deschise, chiar alb, cu dungi verticale, veți constata cu surprindere că, brusc, camera pare mai luminoasă și mai mare. Dungile verticale sunt un truc bun pentru holuri sau pentru zona scărilor.
- Să ne actualizăm tapițeria – Folosirea unor cuverturi obișnuite sau retapițarea și recapitonarea mobilierului va aduce instantaneu un aspect nou scaunelor și canapelelor vlăguite. Mixul eclectic de mobilier înmoaie structura modernă a spațiilor cu tavane înalte, combinând cu succes elementele vechi cu cele noi.
- Să folosim artă de perete – Paginile de cărți și imprimeurile care conțin ilustrații de plante, flori și faună sălbatică sunt o modalitate rapidă și eficientă de a adăuga un decor temporar pereților simpli. Fixați-le cu bandă adezivă colorată sau bandă washi. Tablouri mici, acuarele în culori marine, rame albe sau azurii, toate acestea sunt folosite cu mare succes în casele luminoase.
- Să mai renunțăm la uși – În extinderea unei case rustice moderne, o combinație de luminatoare, ferestre rabatante, uși duble și ferestre fără perdele vor crea o zonă atrăgătoare și luminoasă într-un stil conservator. Profitați la maximum de spațiul locuinței în sezonul cald, lăsând ușile larg deschise. Luminile albe ale lustrelor pandantiv din metal argintiu, mobilierul din lemn pal și culorile abia sesizabile vor spori efectul. Dacă aveți posibilitatea, puteți chiar să renunțați la una din uși pentru a lăsa casa să respire. Ușile, spre deosebire de ferestre, pot fi oricând puse la loc. Înlocuiți ușile solide cu uși franțuzești, care nu necesită intimitate completă. Panourile din sticlă transparentă vor face ca o cameră să se simtă mai spațioasă, la fel ca și instalarea unor uși glisante din sticlă.
- Să extindem pe cât posibil spațiul – Luați în considerare dărâmarea (cu aprobare prealabilă, bineînțeles) a unor pereți interiori pentru a combina mai multe camere într – un spațiu mai mare și mai deschis, care va permite pătrunderea „potopului” de lumină. Este posibil să aveți nevoie doar de eliminarea unui singur perete pentru a face un impact semnificativ – de exemplu, puteți înlătura peretele dintre bucătărie și sufragerie creând astfel o zonă spațioasă de bucătărie-sufragerie, care va fi mult mai neprotocolară, mai degajată și mai relaxată. Pentru cei care au posibilitatea de a interveni pe suprafețe, adoptarea unui parchet în culori deschise este ideală, mai ales dacă ferestrele camerelor sunt mici și expunerea la lumina soarelui are loc doar pe o parte sau pentru câteva ore pe zi. Lemnul potrivit pentru această funcție sunt esențe precum arțar, mesteacăn și pin. Dacă podeaua nu poate fi schimbată, puteți opta pentru un covor deschis la culoare, care va reduce efectul întunecat.
- Să recurgem la un decor adecvat – Un tapet floral vintage poate căptuși un set de rafturi deschise creând un fundal delicat pentru o colecție de veselă tradițională. Pentru a crea un impact și mai mare, tonul albastru pal al tapetului ales poate fi utilizat și pe rafturi.
- Să controlăm dezordinea – Mobilierul cu dublă (sau chiar multiplă) întrebuințare este util pentru o casă de orice dimensiune, dar este absolut esențial atunci când spațiul este foarte strâmt. Băncuțele cu ladă dedesubt vă pot ajuta să păstrați ascunse lucrurile de zi cu zi, astfel încât restul camerei să să rămână pe deplin ordonat. Un covor cu dungi poate face, de asemenea, spațiul podelei să fie perceput mai larg, iar ghivecele cu plante sau cu verdețuri proaspete permit casei să respire a viață. Cu cât este mai multă dezordine într-o încăpere, cu atât va părea mai mică și mai apăsătoare. Dacă vrei ca locuința să fie una luminoasă și spațioasă, este important să evitați păstrarea la vedere a tuturor lucrurilor de care nu aveți nevoie. Așezați-le în sertare sau dulapuri și țineți la suprafață doar ceea ce vă este absolut necesar. Cu cât veți avea mai puține lucruri pe rafturi, pe masă, sau pe blatul de bucătărie, cu atât încăperea va părea mai spațioasă și mai luminoasă.
- Să folosim mult alb… - Camerele vopsite în alb de la podea până în tavan vor părea mult mai mari și mai înalte. Utilizarea placării pereților cu lemn deschis, a lenjeriilor ample de pat în culoarea laptelui, a materialelor țesute albe și a elementelor metalice (de preferat argintii) adaugă și contrast și interes.
- … și blocuri de culori – O dungă de vopsea aplicată chiar deasupra lambriurilor poate injecta culoare fără a fi prea copleșitoare. Două nuanțe contrastante de vopsea – un alb și un verde citric (lime) – vor lucra perfect împreună în încercarea de a crea o senzație de prospețime. Nuanțele îndrăznețe alăturate albului pot colabora excelent pentru un avantaj contemporan, în timp ce pastelurile sau nuanțele mai fine, au un efect mai blând și mai tradițional.
- Să folosim jaluzele de vară transparente – Jaluzelele din materiale ușoare au o calitate relaxantă și permit un nivel de intimitate crescut, fără a bloca toată cantitatea de lumină. Acestea tind să funcționeze mai bine în zone cum ar fi bucătăriile și băile, decât în dormitoare, unde gradul ridicat de luminozitate vă poate ține treji fără niciun rost. Jaluzelele verticale şi cele orizontale blochează o parte din lumina care pătrunde în cameră chiar şi atunci când sunt deschise. De aceea, dacă vreți un spaţiu mai luminos, folosiți perdelele din două bucăţi, strânse de o parte şi de cealalta a ferestrei. Jaluzelele romane, cele care coboară şi se ridică în totalitate, vă oferă şi lumină maximă, dar şi intimitate atunci când vă doriți. Adesea puterea perdelelor este subestimată, acestea fiind luate în considerare exclusiv în ceea ce privește protecția împotriva luminii externe sau pentru a îmbunătăți intimitatea. Perdelele ușoare, de preferință albe și cu țesături foarte ușoare, vor permite luminii necesare să se propage prin camere. În țările nordice, unde lumina naturală este în cantități reduse, oamenii obișnuiesc să nu pună perdele la ferestre. Cu toate acestea, știm că pentru diminuarea luminii strălucitoare și intimitate sunt importante. Optați pentru perdele vaporoase care să nu obstrucționeze intrarea luminii. Uitați de perdelele grele care pe lângă limitarea pătrunderii luminii naturale, restricționează fereastra.
- Să nu ne lipsească florile proaspete – O etalare nonșalantă și degajată de flori și plante de sezon de mari dimensiuni adaugă tonuri luminoase și văratice, dar și mirosuri îmbietoare. Utilizați o varietate de flori proaspăt tăiate din grădină sau încercați ghivece cu plante asemănătoare, ca margarete, gălbenele și ierburi pentru un aranjament mai durabil, în vase ceramice interesante, cum ar fi boluri, borcane sau ceainice viu colorate. Primăvara este anotimpul pentru o nouă viață. Vreţi să faceţi din locuinţa dvs. un spaţiu mai luminos şi mai armonios, care să aducă o parte din prospeţimea primăverii în interior? Ce modalitate mai bună de a face acest lucru decât aducând lucruri vii în propria locuinţă? Decorarea cu plante adaugă vitalitate oricărei încăperi. O simplă orhidee pe masa de sufragerie sau un copac mic în colț pot fi suficiente pentru a face o cameră să se simtă vie și plină de energie. Primăvara este aici, aducând odată cu ea un moment perfect pentru a vă împrospăta și a energiza casa.
- Să utilizăm mobilier alb sau deschis la culoare – Ori de câte ori este posibil, căutați mobilier alb, mai degrabă decât pe cel în culori închise. Gândiți-vă la biblioteci albe, credenza (bufet de sufragerie) albe, canapele crem și mese albe! Dacă aveți podele din lemn de culoare închisă, atunci adăugarea unui covor alb murdar poate face minuni. Mobilierul înalt cu dimensiuni impresionante precum dulapuri, dulapuri încorporate și biblioteci de culoare închisă devin protagoniștii negativi ai unei camere în care lumina naturală lipsește sau nu este prezentă pe tot parcursul zilei. Mai bine mergeți spre elemente de mobilier reduse, şi ca dimensiuni şi ca număr, profitând de spațiul în lungime, pentru a elibera lumina, lăsând-o să intre în camere.
- Să ţinem obiectele înalte departe de ferestre – Există o plantă mare, un raft cu cărți sau o altă piesă de mobilier care blochează pătrunderea luminii naturale în casă? Mutați-o ACUM! Vă recomandăm să puneți, în schimb, piese mari de mobilier în partea opusă față de ferestre. Astfel, camera va primi ceva mai multă lumină naturală.
- Să facem casa mai strălucitoare cu mobilier din sticlă și plexiglas – Alegerea unei mese de sticlă este o versiune alternativă la masa tradițională dreptunghiulară din lemn, grea și tradițională. Designul modern apreciază întotdeauna mai mult un material precum sticla, permițând realizarea unor suprafețe netede și a formelor atractive, ovale și mai rotunjite. O soluție alternativă este utilizarea unui material de tip industrial, cum ar fi plexiglasul, din ce în ce mai utilizat pentru a crea console splendide, măsuțe de cafea, precum și rafturi și biblioteci cu forme subțiri și fascinante.
- Să evităm o serie de greșeli majore – Există câteva mici precauții care permit limitarea problemei iluminării slabe într-o casă. Prin urmare, bine ar fi să evităm: utilizarea perdelelor în culori închise, alegerea unei tapițerii sau a întregului mobilier în culori închise, folosirea de culori foarte închise în camere mai puțin luminoase, mobilier excesiv de înalt acolo unde nu este nevoie, adoptarea prea multor piese de mobilier și accesorii într-o cameră, alegerea unor candelabre centrale pentru a ilumina întreaga încăpere, și… de ce nu, șovăiala de a citi, fie și în fugă, micul nostru ghid despre cum să vă faceți casa mai luminoasă.
Autor: Alina Andrei, RADOR
http://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g3667/how-to-make-your-home-feel-brighter/?slide=14
https://www.melyssagriffin.com/8-ways-to-brighten-your-home/
https://www.bobvila.com/slideshow/21-clever-tricks-to-make-your-home-look-bigger-and-brighter-51852
https://www.mymove.com/home-inspiration/decoration-design-ideas/make-your-home-feel-brighter/
https://www.elledecor.com/design-decorate/room-ideas/g3464/how-to-brighten-a-dark-room/
https://bestlifeonline.com/brighter-home/
https://www.apartmenttherapy.com/6-little-ways-home-stagers-make-your-house-look-brighter-36763988
https://blog.froy.com/how-to-brighten-a-dark-room-in-8-ways/