Să-ți vină ministrul austriac de Interne, să te certe public și să-ți spună că mai ai multe de făcut în dosarul Schengen este o stângăcie, chiar o ratare a Ministerului român de Interne. Iată ce spune la RFI eurodeputatul Renew Europe Dragoș Tudorache (REPER), după vizita oficialului de la Viena la București. La rândul său, ministrul austriac de Externe spune pentru Politico faptul că Viena va continua să blocheze aderarea României și Bulgariei, până când va constata o ”scădere susținută” a numărului de solicitanți de azil.
Dragoș Tudorache spune ce consecințe are vizita ministrului austriac de Interne la București, în dosarul Schengen: ”A veni și a certa de la București Comisia că nu face ce trebuie, în condițiile în care, din punctul meu de vedere cel puțin, Comisia Europeană face tot ce ține de ea, pentru a pregăti, coordona, negocia aceste dosare, Austria este printre statele membre care au subminat constant progresul în acest dosar, Austria este un stat membru care, din punctul meu de vedere, încalcă regulile Schengen, ținând în mod arbitrar controale la frontierele interne atât cu Germania, cât și cu Ungaria, deci sunt foarte multe lucruri unde Austria nu trebuie să dea lecții nimănui, în nici un caz României, deci eu cred că a fost o stângăcie diplomatică la adresa Ministerului de Interne, care nu ar fi trebuit să-l invite pe domnul ministru din Austria, decât dacă și în acel moment în care Austria era pregătită să anunțe o schimbare de poziție”.
O ”ratare”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că vizita omologului din Austria ”dezgheaţă” relaţiile bilaterale.
Eurodeputatul Dragoș Tudorache are altă părere: ”Că există o relație acum și un dialog, asta dacă vrem să o interpretăm ca dezghețare, o putem, dar din punctul meu de vedere, poziția Austriei, din ce am văzut cel puțin public, doar dacă nu a avut o altă atitudine ministrul de Interne în discuțiile private cu domnul ministru, deși mă îndoiesc, dar nu văd o schimbare în acest moment din partea Austriei, cel puțin nu din declarațiile publice făcute de domnul ministru. Doi: eu înțelesesem că înainte de această vizită, au avut loc discuții telefonice între cei doi miniștri, chiar săptămâna trecută, cu o săptămână înainte, au avut loc consultări și atunci, mă întreb cu atât mai mult dacă eu văzând în spațiul public că se vorbise de consultări în avans la nivel de miniștri, m-am gândit: atunci, e foarte bine, dacă au avut acele consultări, asta înseamnă că vizita aceasta este pregătită și că se va anunța, eram chiar optimist, mă gândeam că vom asista într-adevăr la o schimbare de poziție din partea Austriei. Să spui că ai avut asemenea consultări înainte și apoi să-ți vină ministrul austriac și să te certe public și să-ți spună că mai ai multe de făcut și că mai e o cale lungă, mi se pare, repet, în cel mai blând mod, că e o stângăcie, aș merge chiar mai departe și aș spune că este o ratare”.
Dacă România nu intră în Schengen în 2023, atunci când?
Dacă România nu este primită în Spațiul Schengen nici anul acesta, atunci ce altă șansă există? Dragoș Tudorache: ”Ne mai revedem în 2025, cel mai devreme, pentru că în 2024 sunt alegerile europene, în luna mai, până atunci nu se va mai mișca o singură frunză la nivel politic în Consiliu pe un astfel de subiect. Apoi, restul anului 2024, cel puțin la nivelul instituțiilor europene, va fi ocupat de alegerile pentru posturile cheie de la nivelul UE, președintele Comisiei, președintele Consiliului, apoi, pregătirea noului Colegiu de Comisari, audierile în Parlament, învestirea Comisiei, de obicei, către octombrie-noiembrie. Deci practic, anul 2024 e un an în care nu mai ai timp să mai pui un astfel de subiect pe agendă, ceea ce ne duce în 2025, când va trebui, practic, să o iei de la zero”.
Articol de Cosmin Ruscior
https://www.rfi.ro/politica-155335-dragos-tudorache-ministru-austriac-interne-romania-schengen
RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 28 aprilie 2023