Context
La 2 mai 1933, ziarul local „Iverness Courier” din oraşul scoţian Loch Ness, publica pentru prima oară o fotografie a legendarului „monstru acvatic” din lacul Loch Ness (una dintre cele mai renumite creaturi misterioase din lume), însoţită de o ştire despre un cuplu din orăşel care ar fi văzut la suprafaţa lacului un animal uriaş. Indiferent de câte ori s-a demonstrat că nu există, monstrul din Loch Ness tine în continuare atenția publicului și a presei, el devenind un simbol atemporal pentru Scoția. Oamenii de știință susțin în contiuare că acest monstru nu a existat niciodată cu adevărat, dar legenda este mult mai frumoasă și atrăgătoare decât adevărul.
Monstrul din Loch Ness
Monstrul din Loch Ness, cunoscut sub numele de Nessie, este o presupusă creatură marină despre care s-a spus că trăiește în lacul Loch Ness din Scoția. O mare parte din presupusele dovezi care susțin existența sa au fost demontate și se crede pe scară largă fapul că monstrul este doar un mit. Loch Ness este un lac care face parte din seria lacurilor din Scoția care au fost formate din ghețari. Apele sale sunt tulburi din cauza conținutului ridicat de turbă din solurile din apropiere. Se adaugă faptul că zona e una rece, măturată de vânt și cu cer noros, ceea ce a contribuit la atmosfera de magie și misticism. Asta a făcut din Loch Ness cadrul perfect pentru proliferarea poveștilor despre monștri . Dintre toate, cel care a rezistat cel mai bine patinei timpului a fost cel al lui Nessie, monstrul din Loch Ness.
Au existat mai multe posibile referiri la existența lui Nessie încă din anii 500 d.Chr., când băștinașii picți, care populau zona pe acea vreme, au cioplit o creatură acvatică stranie pe pietrele din apropierea lacului. Cea mai veche mențiune scrisă despre Monstrul din Loch Ness apare în biografia Sf. Columba, din secolul al VII-lea. Acest călugăr și misionar este cel care a introdus creștinismul în Scoția. În 565 d. Chr., Columba pornise la drum pentru a-l întâlni pe regele picților din Nord, de lângă Inverness. Auzind de o bestie care ucidea oameni și care trăia în lac, sfântul s-a oprit acolo, pentru a înfrunta creatura. Cronicarii care i-au redactat biografia afirmă că misionarul a invocat numele Domnului și a ordonat fiarei să se întoarcă imediat de unde a venit. Se pare că monstrul s-a conformat.
Istoria Modernă și monstrul din Loch Ness
Istoria modernă a acestei creaturi mitice a început în 1933, când a fost finalizat un nou drum de-a lungul malului nordic al lacului. În acel an, un cuplu local a spus că a văzut „un animal uriaș care se rostogolea și se scufunda în lac”. Știrea a atras atenția presei londoneze și mulți reporteri au venit în Scoția pentru a investiga misterul monstrului, iar un circ chiar a oferit o recompensă mare atunci, de 20.000 de lire, pentru cei care prind monstrul . Ziarul Daily Mail a angajat un faimos vânător pentru a investiga legendarul animal. În 1933, corespondentul unui ziar, Alec Campbell, l-a citat pe un presupus martor, Aldie Mackay, care susținea că a văzut monstrul.
Raportul lui Campbell a descris o creatură asemănătoare balenelor. Dar ce să caute o balenă acolo?
Editorul de la acea vreme, Evan Barron, a sugerat ca fiara trebuie descrisă ca un „monstru”. În acest fel, s-a născut mitul modern al monstrului din Loch Ness. Urme de origine animală au fost găsite pe malul Locului Ness. Când cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală au examinat urmele, au constatat că ele au fost făcute prin apăsarea unui picior de hipopotam pe solul moale. Câteva luni mai târziu, monstrul din Loch Ness a ținut din nou titluri ziarelor, grație unui chirurg britanic, Robert Wilson, care a făcut o fotografie, în care a apărut ceva asemănător cu un șarpe de mare ieșind din apele lacului (acea celebră fotografie care a făcut înconjurul lumii). Wilson a susținut că a făcut el însuși fotografia, considerată de zeci de ani drept dovada adevărată a existenței monstrului Foarte mulți sceptici au atras atenția că această imagine a fost doar o farsă, dar fotografia a plăcut publicului și faima lui Nessie a crescut și mai mult, devenind o atracție turistică și un pseudo-simbol al Scoției.
În 1994, doi octogenari au mărturisit că au participat la o conspirație, pentru a face faimoasa „fotografie a chirurgului”. Obiectul din apă nu era un animal de mare, ci mai degrabă un submarin de jucărie echipat cu un cap de șarpe de mare. Cercetătorii din Noua Zeelandă au încercat să catalogheze toate speciile vii din lac prin extragerea ADN-ului din probele de apă. În urma analizei, au exclus prezența animalelor mari și inclusiv a monstrului, despre care spus că exista în lac. Nu au fost descoperite dovezi că un animal mare, de tipul unui pește sau a unui plesiosaur, ar fi trăit în acest lac în ultimele sute de ani.S-a mai vehiculat ideea că presupusul monstru ar putea fi un somn uriaș sau chiar un rechin rătăcitor din Groenlanda, dar și aceste ipoteze au fost anulate. Și atunci ce ar fi putut să fie monstrul din Loch Ness? Alți specialiști spun că ar putea fi vorba despre o anghilă uriașă.
Astăzi, Monstrul Loch Ness rămâne una dintre cele mai cunoscute creaturi fantastice din lume, atrăgând mii de vizitatori și spectatori în fiecare an, iar imaginea sa umple magazinele de suveniruri ale țării, de la Edinburgh la Inverness. (Autor : Alexandru Balaci)
Bibliografie:
https://www.britannica.com/topic/Loch-Ness-monster-legendary-creature
https://ro.royalmarinescadetsportsmouth.co.uk/loch-ness-monster