Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Autorităţile ucrainene şi cele române analizează posibilitatea deschiderii, în viitorul apropiat, a 3 noi puncte de trecere a frontierei între Ucraina şi România, a declarat vicepreşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mykola Guitor. Noile puncte de trecere a frontierei vor fi deschise între localităţile Şepit – Izvoarele Sucevei, Ruska – Ulma şi Fântâna Albă – Climăuţi.

Deschiderea punctelor de trecere a frontierei intră în competenţa Ministerului de Externe, a Guvernului, a Serviciului vamal de stat. În acest moment se poată discuţii intense la nivel de ministere, la nivel de lideri ai celor două state. Aceste 3 puncte de trecere a frontierei sunt prioritare şi se lucrează la deschiderea lor, dar înţelegem că e un proces de lungă durată, pentru că la punctul de trecere de la Şepit avem doar un câmp. E foarte mult de lucru. La Ruska, lucrurile stau puţin altfel, sunt mai avansate, iar la Fântâna Albă lucrurile trebuie luate de la zero, a afirmat Guitor.

Alte două puncte de trecere a frontierei România-Ucraina au fost deschise după declanşarea războiului. În februarie 2023 a fost inaugurat Punctul de Trecere a Frontierei Diakivţi – Racovăţ, iar în noiembrie 2022 a devenit funcţional cel de la Krasnoilsk – Vicovu de Sus.

Cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei este Vama Siret, transmite corespondentul nostru în Ucraina, Ilie Pintea, însă cozile de zeci de kilometri care se vedeau aici până în luna februarie nu mai există. Traficul de mărfuri şi persoane a fost fluidizat şi deschiderea noilor puncte de trecere a scăzut presiunea pe Vama Siret.

2) Cererile pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea pentru românii care găzduiesc refugiaţi ucraineni se pot depune până pe 12 mai, a anunţat Primăria sectorului 6 din Bucureşti. Peste 3.600 de refugiaţi ucraineni sunt în prezent găzduiţi de 1.100 de români din sectorul 6. Aceştia figurează în datele oficiale şi au depus luna trecută cereri pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea.

Programul ’50/20′, prin care românilor care găzduiesc refugiaţi din Ucraina li se decontează cheltuielile cu hrana şi cazarea fost înlocuit de la 1 mai cu un nou sistem de sprijin pentru refugiaţi, acordat direct refugiaţilor. Măsura nu se aplică studenţilor înscrişi la universităţi din România şi nici persoanelor vulnerabile, de peste 65 de ani, care vor beneficia în continuare de prevederile programului 50/20, prin care gazdele primesc, pentru fiecare ucrainean, 50 de lei (circa 10 euro) pe zi pentru cazare şi 20 de lei (circa 4 euro) pe zi pentru mâncare.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.