Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 1) În perioada 5-8 mai, FunkForum, în cooperare cu Institutul Francez din România din Timișoara, Jane Rozbytska (liderul informal al comunității ucrainene din Timișoara și președinte al ONG-ului Faina UA) și Marta Pogorila (director artistic al Black Sea Arts Festival) invită publicul la prima ediție a festivalului de film ucrainean, „Seeing Ukraine”.

Festivalul filmului ucrainean invită publicul să exploreze poveștile unor oameni curajoși și rezilienți care au luptat și continuă să lupte pentru independență și un viitor pașnic. Participarea la eveniment este gratuită și reprezintă un act de solidaritate și susținere reciprocă. În plus, în serile de 5, 6 și 7 mai, invitații vor fi întâmpinați de o parte din comunitatea ucraineană stabilită în Timișoara, care va pregăti o recepție ucraineană.

De peste un an, Ucraina se află în centrul discursului public social și politic. De la începutul conflictului armat în 2014 și, mai recent, de la războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei, o serie de cineaști ucraineni și străini au ales să descrie acest conflict complex în filmele lor. Filmele prezentate în cadrul festivalului „Seeing Ukraine” provoacă publicul să reflecteze asupra implicațiilor războiului, dar și să reconsidere termenul de „solidaritate”. Împărțite în două categorii – documentare și filme de artă – filmele invită spectatorii să înțeleagă mai bine situația complicată și macabră contemporană într-un cadru mai larg, dar și să descopere perspectivele minorităților și ale femeilor. În operele lor, mulți dintre cineaștii selectați dezvăluie esența societății ucrainene plină de contradicții și individualitate, mai ales în anii premergători invaziei, înfățișând o cultură efervescentă și un spirit îndrăzneț de rezistență.

 2) Copiii, tinerii, părinții acestora, cadrele didactice și publicul larg sunt invitați în perioada 4-7 mai la Centrul MOLDEXPO, unde are loc ediția a 25-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, relatează MOLDPRES.

Cu prilejul Anului culturii ucrainene în Republica Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii din Ucraina și Secția Națională IBBY (International Board on Books for Young People) în Ucraina, a fost organizată în cadrul Salonului o expoziție cu cele mai reprezentative cărți pentru copii ale autorilor ucraineni și vor avea loc întâlniri ale copiilor, inclusiv refugiați, cu un scriitor din Ucraina. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează Conferința internațională online ”Cartea și lectura în situații de criză”, la care vor participa bibliotecari din R. Moldova, România și Ucraina.

 3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.