Magia lui „Peter Pan”, Viața și Opera lui James Matthew Barrie

Context

Pe data de 9 mai 1860,  în Kirriemuir, Angus, Scoția,  s-a născut Sir  James Matthew Barrie, dramaturg, scriitor, creatorul lui Peter Pan și al altor opere esențiale ale literaturii universale. James Barrie s-a născut într-o familie de 9 copii, șase surori și trei frați. În urma unei tragedii din familia lui,  Matthew Barrie a creat Peter Pan și nu a avut niciodată copii, cu toate că i-a iubit foarte mult, iar soția lui și-a dorit foarte mult un copil.

Peter Pan, un personaj inspirat din viața autorului

Încă de la o vârstă fragedă, James Barrie a cunoscut ce înseamnă tristețea,  prin decesul unui frate de-al său. Acest episod i-a marcat copilăria și nu a putut să se recupereze niciodată.  Tatăl lui Barrie a fost țesător și mama lui a avut grijă de copii. Moartea unui fiu de-al său i-a provocat un șoc care i-a afectat definitiv comportamentul. În timpul  vieții sale, mama lui a încercat să-i domine total viața, inclusiv după căsătoria autorului cu actrița Mary Ansell. Autorul a știut din copilărie că dorește să fie scriitor, fiind admiratorul lui Jules Verne și al lui James Fenimoore Cooper. Autorul și-a păstrat trăsăturile copilărești  în momentul în care a ajuns la vârsta maturității.

James Barrie a studiat la Universitatea din Edinburgh, unde s-a perfecționat în artele și filologie. În 1882 a finalizat cursurile universității și s-a angajat la  ziarul din Nottingam. Timp de doi ani, Barrie a cochetat cu meseria de jurnalist, până a decis să devină scriitor independent.  După demisia de la  Jurnalul din Nottingam, autorul s-a mutat la Londra și a început să scrie independent. Din 1885 până în 1888 a lucrat la opera Auld Licht Idylls, care a reprezentat primul său succes ca scriitor.  Lucrarea a fost construită pe baza unor scrieri mai vechi, cu referire la locul de naștere al autorului, Kirriemuir. În anul următor, autorul a finalizat opera A Window in Thurms. Ulterior, autorul a scris opera The Little Minister (1891). Această scriere a generat un val de emoție în rândul populației iar copiile s-au vândut cu repeziciune.

Barrie s-a căsătorit cu Mary Ansell în 1894, iar relația lor a durat până în aprilie 1910. În 1897, Barrie l-a cunoscut pe George du Maurier, un autor de caricaturi favorit a lui Barrie.

Peter Pan și elementul fantastic în prima jumătate a secolului al XX-lea

La începutul secolului XX, James Barrie și-a schițat opera lui fantastică, sub forma unor povestiri din tinerețea sa. Astfel, în 1902 apare  The Little White Bird, o introducere în elementele fantastice, iar  la 4 ani diferență, în 1906, autorul a finalizat Peter Pan in Kessington Gardens, o continuare a operei Peter Pan.  Inspirația autorului a venit din amintirile sale din copilărie și relația pe care acesta a avut-o cu copiii lui  Sylvia Llewellyn Davies, nepoata lui George du Maurier.  În epocă, s-a crezut că Barrie are o afinitate sexuală față de copii, însă acest lucru nu s-a dovedit și autorul a scris în  continuare.

În 1910, Barrie a divorțat de actrița Mary Ansell și, la câteva luni diferență, a decedat și Sylvia Llewellyn Davies. Rămași fără familie,  cei trei copii ai familiei Davies au rămas orfani, iar  James Barrie a devenit tutorele lor legal, alături de menajera lui, Mary Hodgson. Autorul a crescut copiii și i-a încurajat să facă ce doresc. George, băiatul mai mare, a murit pe front, în 1915, iar Michael a murit înecat în 1921. Fără cei doi frați, Nicolas a rămas singurul copil supraviețuitor din familia Davies.
În 1904, James Barrie a finalizat piesa de teatru: Peter Pan; or, The Boy Who Wouldn’t Grow Up , alături de Gerald Du Maurier, fratele lui  Sylvia Llewellyn Davies. Piesa a cucerit sufletele tuturor copiilor din epocă. Ulterior, această piesă de teatru a fost transformat în operă într-o nuvelă. Faima lui James Barrie a crescut și datorită personajului negativ: „Captain Hook” pe care acesta l-a construit, cu inspirație din societatea britanică. Hook reprezintă negativitatea și răutatea societății, care obligă individul să se maturizeze forțat. Să se împovăreze și să-și piardă elementul special, identitar, întrucât este mai important pentru individ să treacă prin multe probleme sau să-și creeze probleme pentru a demonstra că poate trece prin ele.
Condiția omului care luptă pentru dezvoltarea sa și încercarea de a  se adapta în societatea secolului al XX-lea, nu l-a pasionat pe James Barrie, care a descoperit că nu se poate adapta, fiind „proscris”, din pricina caracterului său veșnic tânăr. Deși a fost criticat pentru operele sale, care au fost descrise ca fiind  lipsite de originalitate și copilărești, el a primit titlul de „Baron” în 1912 și Ordinul Național de Merit în 1922. El a fost ales președintele Societății de Autori  din Scoția, în 1928 și, ulterior, consilier al Universității din Edinburgh. Șapte ani mai târziu, pe 19 iunie 1937,  James Barrie a trecut la cele veșnice, după o viață dedicată creației. (Autor: Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

https://www.newyorker.com/magazine/2004/11/22/lost-boys

https://www.britannica.com/biography/J-M-Barrie

https://sites.udel.edu/britlitwiki/j-m-barrie/

https://www.blackpoolgrand.co.uk/inspired-j-m-barrie-write-peter-pan