Pe 10 mai 1946 se năștea la Vlădeni, județul Ialomița, Răducanu Necula, cunoscut drept Rică Răducanu, cel care a devenit la maturitate idolul tribunei alb-vișinii, dar și unul dintre cei mai iubiți fotbaliști români. A jucat la echipa națională de fotbal a României, la Campionatul Mondial de Fotbal 1970 din Mexic, performanță pentru care a fost decorat în martie 2008 cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a.
A jucat și în filmele Totul pentru fotbal (1978) și Legiunea Străină (2008), în rolul lui Maricel. A fost poreclit „Tamango” datorită înălțimii sale, fiind asemănat cu protagonistul filmului omonim. Rică Răducanu a fost un portar eficient, autor al unor intervenții specifice și concrete, cunoscut și pentru spectacolul făcut pentru galerie. Era cunoscut pentru fazele spectaculoase făcute pentru suporterii echipei sale, fiind singurul portar prins în ofsaid și care a reușit 7 goluri în cariera sa.
Viața și cariera
A început să joace fotbal la Victoria MIBC București, în anul 1958. După un sezon, a schimbat echipa ajungând la Flacăra Roșie București, echipa de divizie C, unde a stat pana in 1965, cand a fost observat de antrenorul Rapidului si adus in Giulesti. A inceput fotbalul pe alt post, a fost extremă, insa „norocul”, cum chiar el il numește, a facut sa ajunga intre buturi dupa ce portarul principal al echipei sale a fost schimbat. Rică a intrat în teren și a facut un meci bun impotriva Progresului București, echipă de divizia A, lucru care i-a asigurat poziția de titular in poartă. La Rapid a ajuns în 1965 unde, în primul sezon, a jucat doar 6 meciuri. A debutat pe 8 mai 1966 contra echipei Siderurgistul Galați. Următorul sezon a fost cel mai bun și punctul culminant al carierei sale, titlul cu Rapid și ascensiunea sa la Națională, unde a jucat 61 de meciuri. A fost în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal 1970 din Mexic, unde a apărat contra Braziliei. In urmatoarele sezoane si-a acoperit postul, jucand toate meciurile. Pe data de 13 decembrie 1967 a jucat celebrul meci Rapid-Juventus soldat cu scor egal, făcând un meci celebru.
10 ani a activat în clubul giuleștean, unde a jucat 233 de meciuri și a marcat, ca portar, 7 goluri. Prima reușită a venit pe 9 septembrie 1973, în derby-ul feroviarilor, CFR – Rapid 3-1. A punctat pentru 2-1 în minutul 79. A rămas cunoscut pentru fazele spectaculoase făcute pentru suporterii echipei sale si castigarea Cupelor Romaniei . În afara celor 8 reușite (3 în „A”, 4 „B”, 1 în Europa), Rică a rămas în istorie și drept primul portar surprins în ofsaid. Dacă nu din lume, din România sigur. Se întâmpla pe 16 iunie 1974, în penultima etapă a ediției în care vișiniii au retrogradat. Rapid – FC Constanța 1-1, după ce „marinarii” egalaseră prin Turcu , gazdele au atacat cu toate liniile. Inclusiv cu portarul, care la un moment dat a fost semnalizat de tușier în afara jocului. „Am și marcat, dar arbitrul a fluierat fault în atac”, declara „Tamango” la un moment dat. După remiza cu Constanța, Rapid s-a deplasat la Iași. O victorie sau un egal în Copou, în ultima rundă a campionatului, ar fi însemnat evitarea „matineului”. Totul decurgea conform planului până în minutul 78.
Atunci, în urma unui corner, Rică a ieșit neinspirat din poartă, iar Simionaș a marcat unicul gol al întâlnirii. Scor final 1-0, Politehnica rămânea în „A”, pentru Rapid asta însemna retrogradarea. Ulterior, Rică a primit o oferta de la Sportul Studențesc si a acceptat-o , petrecand 3 ani în echipa studentiilor . In acesti ani a terminat cu gașca nebună de 2 ori pe locul 4 reușind, pe lângă clasările în primele zece echipe ale țării, și calificarea (în sezonul 1978-’79) în finala Cupei României (pierdută în fața echipei Steaua București cu 0-3). A rămas cunoscut pentru golul primit în Steaua-Sportul Studențesc din 1978, fiind unul dat cu spatele . După acesta a fost luat de Steaua . La Steaua a jucat două sezoane, respective 22 de meciuri, câștigând Cupa României în 1979 Steaua a învins în finală Sportul Studențesc, cu scorul de 3-1. Ulterior, pe fondul schimbărilor structurale ale clubului, Răducanu a fost dat la FCM Reșița, unde a plecat după putin timp la FC Baia Mare. După retragere a avut mai multe roluri în clubul Rapid, fiind antrenor cu portarii sau cu juniorii.
La mulți ani, Rică Răducanu!
(Autor: Alexandru Balaci)
Biografie
Calendar Rador
https://www.eurosport.ro/fotbal/rica-raducanu-pele-romania-brazilia-rapid_sto7768723/story.shtml
www.stiridirecte.ro