Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Instituţia Prefectului Sibiu (centrul României) a organizat o şedinţă pentru eficientizarea procedurilor de aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 368/2023 pentru stabilirea cuantumului, condiţiilor şi a mecanismului de acordare a sumelor forfetare potrivit OUG nr. 15/2022 privind sprijinul şi asistenţa umanitară acordate de către România cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Astfel, în primele 4 luni consecutive de la momentul depunerii cererii la autoritatea publică locală de domiciliu (Primărie), suma va acoperi cheltuielile de cazare în cuantum diferenţiat, după cum urmează: 750 lei (circa 150 de euro) pe lună lună pentru o persoană singură, 2000 lei (circa 400 de euro) pe lună pentru o familie, respectiv 600 lei (circa 120 de euro) pe lună pentru o persoană pentru acoperirea cheltuielilor de hrană. Pentru prima lună, singura condiţie impusă este ca refugiatul să beneficieze de protecţie temporară şi să se înregistreze la autoritatea publică locală de domiciliu (Primărie). Pentru următoarele 3 luni, solicitantul şi membrii familiei acestuia, care beneficiază de sprijin şi asistenţă umanitară din partea României, trebuie să facă dovadă că sunt înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau sunt încadraţi în muncă pe teritoriul României. Minorii care aparţin familiei solicitantului trebuie să fie înscrişi (ca elevi sau audienţi) în învăţământ, în calitate de ante-preşcolari, preşcolari sau elevi sau să frecventeze activităţi educaţionale propuse de alte instituţii, organizaţii şi centre educaţionale.
Pentru cea de-a 5-a lună şi până la finalul anului 2023, condiţiile pentru a beneficia de suma de sprijin pentru cazare (750 lei pe lună pentru o persoană singură, 2000 lei pe lună pentru o familie) sunt ca solicitanţii şi membrii familiei sale să fie încadraţi în muncă şi să aibă înscrişi copiii minori conform modalităţilor descrise anterior.
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România va oferi sprijin financiar ucraineni lor afectaţi de conflictul armat din Ucraina, printr-o înregistrare în cadrul unei aplicaţii disponibile în scurt timp în magazinele App Store şi Google Play. De asemenea, informaţii suplimentare în limba română şi ucraineană pot fi găsite pe website-ul oficial www.protectieucraina.gov.ro – Secţiunea Cazare Temporară şi Locuire.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.