Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan-Lari Mihei, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, preşedintele interimar al Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, Serhii Zvyahintsev, şi consilierul strategic vamal al Misiunii Uniunii Europene de Consultanţă în Ucraina (EUAM), Dorel Fronea, au avut recent o întrevedere. În cadrul reuniunii a fost semnată Declaraţia Comună a administraţiilor vamale din Ucraina, România şi Republica Moldova privind instituirea Grupului de Lucru Vamal UA-RO-MD. Evenimentul a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Porubne/Ucraina – Siret/România şi a fost organizat sub egida EUAM.
Semnarea acestei declaraţii comune a fost iniţiată ca urmare a necesităţii de a consolida cooperarea transfrontalieră şi a facilita comerţul, precum şi de a securiza frontierele, prin implementarea eficientă a culoarelor de solidaritate UE – Ucraina şi transpunerea eficientă a legislaţiei vamale a UE în legislaţia vamală ucraineană şi moldovenească. Prin instituirea Grupului de Lucru Vamal Ucraina – România – Republica Moldova, Autoritatea Vamală Română îşi asumă în continuare rolul de pilon în cooperarea transfrontalieră în regiune. Crearea acestei platforme regionale de cooperare vamală, cu sprijinul EUAM, constituie un exemplu de bune practici şi se bazează pe experienţa dobândită în cadrul grupului vamal de lucru româno-ucrainean constituit în urmă cu un aproximativ un an, a declarat Bogdan Lari Mihei.
Preşedintele Autorităţii Vamale Române şi preşedintele interimar al Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei au semnat şi protocolul pentru iniţierea unui proiect-pilot privind introducerea sistemului de avertizare de urgenţă la frontiera dintre cele două state.
2) 60 de tineri, lideri ai unor organizaţii de tineret din Ucraina, inclusiv din oraşe precum Mariupol, Dnipro, Kiev, care au fost ocupate şi bombardate, au vizitat recent Clujul (nord-vestul Româmiei) ca punct final al unui turneu european prin care au atras atenţia asupra nevoii de democraţie, libertate şi pace pe teritoriul Europei. Între 27 aprilie şi 7 mai, aceşti tineri au călătorit în oraşe-cheie din Europa (Bruxelles, Varşovia, Luxemburg, Strasbourg, Bonn, Viena şi Cluj), întâlnindu-se cu conducerea Comisiei Europene, lideri ai NATO, ai Consiliul Europei, din guverne naţionale şi locale din UE, precum şi cu cetăţeni, studenţi şi ONG-uri care au fost active în susţinerea ajutorului umanitar pentru Ucraina şi pentru ucrainenii din străinătate.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.