Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Cererile pentru participarea la cursurile de învățare a limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, din Republica Moldova pot fi depuse până pe 26 mai. Cursurile sunt gratuite și se vor desfășura aonline, cât și cu prezență fizică în diferite regiuni, în funcție de numărul de solicitări depuse. Pentru organizarea acestora vor fi alocate din bugetul de stat circa 6 milioane de lei moldoveneşti (300 de mii de euro), a declarat ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Anatolie Topală, citat de MOLDPRES.

La cursuri vor putea participa cadre didactice și manageriale din instituțiile de învățământ, persoane adulte din diverse ramuri ale economiei, justiție, medicină, artă, administrația publică locală și centrală, dar și alte persoane care doresc să învețe limba română, inclusiv refugiați din Ucraina. Cererile pot fi depuse online, solicitanții trebuind să completeze un formular disponibil pe pagina web a Ministerului Educației. Persoanele care nu au posibilitatea să se înregistreze online se pot adresa unei instituții de învățământ pentru a fi ajutați în completarea cererii.

Programul național privind învățarea limbii române se va desfășura până în 2025. Ministrul Anatolie Topală a precizat că autoritățile preconizează ca în 2023 să fie instruite circa 2.500 de cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general și circa 4.000 de persoane adulte, inclusiv persoane refugiate din Ucraina. La sfârșitul cursurilor, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române.

2) O primă serie de salvatori din Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din Botoşani şi Suceava (nordul României) şi din Ucraina au efectuat un stagiu de perfecţionare în comun pentru stingerea incendiilor de fond forestier, organizat în cadrul proiectului ‘Îmbunătăţirea nivelului de siguranţă şi securitate a populaţiei în zona transfrontalieră prin intensificarea acţiunilor comune de instruire şi cooperare în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă’. Salvatorii s-au antrenat în noul poligon de la Siret. Timp de 5 zile, 10 salvatori de la ISU Botoşani şi ISU Suceava s-au pregătit alături de 10 pompieri din structurile profesioniste pentru situaţii de urgenţă ucrainene şi au testat procedurile specifice de intervenţie. Poligonul de antrenament a fost finanţat de UE, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, în cadrul proiectului BRIDGE.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.