Centrul Român de Cultură şi Spiritualitate al parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam a sărbătorit la 14 mai a.c., după sfânta Liturghie oficiată de Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură, 170 de ani de la punerea pietrei de temelie a Capelei pe care parohia o folosește, de 22 de ani, ca şi lăcaș de cult.
În deschiderea evenimentului, Dr. Daniela Oprea-Lager, directorul Centrului, a expus cronologic, în cadrul prezentării „Van buitenplaats tot kerk” („De la gradină, la biserică”) cele mai importante momente din istoria Capelei, începând cu decizia bisericii catolice din Schiedam de a cumpăra un teren pentru înființarea un cimitir catolic (1849), continuând cu slujba de binecuvântare şi sfințire a cimitirului (1851), începerea construcției capelei (1853), sfințirea Capelei şi a clopotului (1854), înscrierea Capelei şi a clădirilor anexe pe lista Monumentelor Naționale Olandeze datorită valorii istorice pe care acestea o au (1977) şi până la închirierea de către parohia „Sf. Grigorie Teologul” a Capelei, săvârșirea primei sfinte Liturghii în limba română (3 iunie 2001) şi înmânarea oficială de către Primarul orașului Schiedam a cheii Capelei, Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură (9 iunie 2001).
Ȋn continuare, doamna Ștefana Marinescu, enoriașă a parohiei, a schițat viața orașului Schiedam în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi a citit poemul „Zwart Schiedam” („Negru Schiedam”) scris de rev. J.C. Perk (1845- ?).
Președintele Asociației Istorice din Schiedam, domnul Han van der Horst, al cărui bunic a fost înmormântat în cimitirul în care se află Capela, a adus un elogiu, „Een daad van liefde” („Un gest de dragoste”), atât locului, cât şi Capelei, precum şi comunității parohiei „Sf. Grigorie Teologul” pentru grija pe care o arată față de Capela-monument istoric, devenită lăcaș de cult creștin-ortodox.
Doamna preoteasă, printr-o reflecție poetică, „The Angel” („Îngerul”), a reliefat rolul capelei de-a lungul anilor, de la capelă a cimitirului, la biserică parohială ortodoxă.
Atmosfera de cinstire a celor 170 de ani de existență a Capelei a fost întregită prin interpretarea de către domnul Cristian-Paul Turcitu, violonist şi enoriaș al parohiei, a Baladei lui Ciprian Porumbescu.
Elevii școlii parohiale, pe fondul cântărilor „Hristos a Înviat” şi „Veșnica Pomenire”, au depus coronițe de flori la mormintele ctitorilor Capelei.
Oaspeții şi enoriașii au putut admira şi expoziția de fotografii „Momenten in het leven van een monument” („Din viața unui monument”), realizată de doamnele Elena De Chiara şi Isabela Dragnea, membre ale consiliului Centrului, cu sprijinul arhivelor Primăriei Schiedam şi al doamnei Gabriela Șuşnea, enoriașă a parohiei.
Manifestarea s-a încheiat cu o fotografie de grup, reunind în faţa Capelei-biserică oaspeți olandezi, Părintele paroh şi enoriașii parohiei. O recepție în curtea bisericii a fost oferită tuturor participanților la acest eveniment important al parohiei, sub un soare dulce al primăverii olandeze.
Centrul Român de Cultură şi Spiritualitate al parohiei „Sf. Grigorie Teologul” a fost înființat la 15 ianuarie a.c., cu binecuvântarea Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură.