Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ucrainenii nu mai pot sta în Republica Moldova mai mult de 90 de zile fără permis de ședere. Comisia pentru Situații Excepționale a abrogat prevederile anterioare prin care aceștia beneficiau de anumite facilități. Măsura a intrat în vigoare din 15 mai. Perioada de ședere a cetățenilor ucraineni în Republica Moldova va fi calculată începând cu această zi, iar termenul anterior nu va fi luat în considerare, transmite Știri.md. La solicitarea permisului de ședere se elimină facilitățile. Așadar, ucrainenii nu vor mai putea primi documentul dacă nu vor prezenta cazierul judiciar.
De asemenea, au fost abrogate hotărârile anterioare ale Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care ucrainenii erau scutiți să plătească un salariu mediu lunar la primirea permisului de ședere, dacă vor să muncească în Republica Moldova, iar persoanele din Ucraina care vor să studieze în Republica Moldova vor trebui să prezinte actul care le confirmă mijloacele de întreținere.
2) Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că începe plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor restante cu hrana şi cazarea cetăţenilor ucraineni, aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie 2023, fondurile alocate fiind de 585,3 milioane lei (aproape 118,6 milioane de euro). Sumele sunt repartizate integral Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţe/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi mai departe fiecărei primării pentru a fi virate beneficiarilor.
Ministerul român de Interne a semnat, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare ‘Solidari pentru Ucraina’, care va permite compensarea unei părţi din cheltuielile efectuate în continuare de statul român pentru acoperirea nevoilor de bază imediate şi sprijinirea refugiaţilor. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară Măsuri imediate pentru acordarea de sprijin cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
3) De la începerea conflictului din Ucraina, 4.410 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din 18 martie 2022 au fost emise aproximativ 133.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.