Vești fantastice pentru iubitorii stilului de epocă: decorul și mobilierul în stil retro revin! Era de așteptat să se întâmple, pentru că designul interior din trecut emană personalitate și entuziasm și, la urma urmei, ceea ce odată a fost văzut odată ca vechi, în cele din urmă devine din nou proaspăt și nou. Adesea, diferite epoci de design sunt readuse în actualitate, acestea apărând cu un fulger din trecut și luând o întorsătură modernă. Fenomenul este denumit pe scurt „revenirea stilului retro”, amestec eclectic de amenajări vechi și forme noi, sau forme noi cu materiale și finisaje vechi. Practic orice epocă poate fi inclusă aici, anii ’50, ’60 și ’70 fiind cel mai des întâlniți. Stilul retro îmbrățișează un caleidoscop de caracteristici de design, culori, forme și elemente contrastante. Raportul dintre vechi și nou va aduce după sine o înțelegere mai profundă și mai bine definită a acestui aspect. Paleta de culori este un amestec divers de lumini și neutre dezactivate sau o schemă monotonă la modă în anii ’60. Motivele se trag din Art Deco și Art Nouveau, fiind adesea supradimensionate și psihedelice. Asumați-vă riscuri, încălcați regulile și dansați în stil retro. Trebuie să acceptăm faptul ca atuul stilului retro îl reprezintă flexibilitatea de exprimare a personalităţii exuberante, deci nu vă temeţi să faceţi uz de oricât din orice – culoare, decoraţiuni, mobilier.
După cum am stabilit deja, stilul retro în designul interior cuprinde, de fapt, mai multe decenii de stiluri. Termenul în sine este folosit pentru a descrie aproape orice temă de design interior care este inspirată din tendințele și stilurile anilor trecuți. Deși această definiție pretinde că aproape orice perioadă trecută poate fi considerată „retro”, termenul este cel mai frecvent utilizat pentru a descrie designul anilor ’50, ’60, ’70 și chiar ’80 – ’90. Întrucât stilul retro necesită o abordare extrem de îndrăzneață, va fi nevoie de o personalitate puternică care să-l descopere și să-l „poarte” în propria casă. Caracterizat de specialişti ca fiind un univers în care pasionaţii vremurilor de demult pot da frâu liber imaginaţiei, ambientul retro se obţine, contrar aşteptărilor, cu o uşurinţă şi lejeritate care nu se pretează altor stiluri, ascunzând comori redescoperite care captează prin patina timpului, combinate într-un discurs creativ, adecvat personalităţii curioase, curajoase şi originale a adepţilor.
Decorul retro cunoaște anul acesta o revenire spectaculoasă, fiind deosebit de popular printre mileniali. Întrucât din ce în ce mai mulți oameni se întorc la un mod de viață mai analog, pre-social media, există un sentiment deosebit de reconfortant în această perioadă a Epocii de Aur. Colorat, îndrăzneț și foarte jucăuș, decorul retro este despre combinarea unei utilizări eclectice a formelor, texturilor și a unei palete de culori vibrante pentru a crea un aspect la fel de unic ca însăși era care l-a influențat. O tendință testată în timp, decorul retro va crea instantaneu o senzație familiară și primitoare. Întrebarea firească ce va decurge din această revenire în forță este cum funcționează stilul retro într-o lume contemporană, iar secretul unei amenajări reușite este să fim cumpătați și să nu exagerăm cu articolele retro, amestecând și potrivind micile comori ale altor epoci. Designul interior în stil retro are de obicei o senzație distractivă și plină de viață. Prezintă culori strălucitoare, modele sălbatice și un sentiment general de eleganță. Dacă ne gândim la țesăturile și texturile din anii ’60, ne vom face imediat o idee despre sensul pe care trebuie să meargă decorarea noastră pentru a surprinde cu adevărat esența stilului retro. Nu există nimic casual, așezat sau minimalist la decorarea în stil retro. În schimb, este strident, puternic, aglomerat și, cu siguranță, cel mai „funky”. Decorarea în stil retro presupune distracție, accesorii pline de viață, culori luminoase și desene sălbatice, încăperile fiind mai degrabă pline de energie decât organizate, cu un anumit simţ al umorului. Nu există un model standard pentru stilul retro, întrucât sunt foarte multe metode de a încorpora această temă într-o locuinţă, însă toata lumea îi recunoaşte unicitatea, încă de la prima vedere. Marele avantaj al acestui stil este uşurinţa cu care poate fi aplicat chiar şi într-un decor deja existent, prin inserarea unor obiecte cu o plăcută emanaţie antică. Este un stil îndrăzneţ, obraznic și ciudat, perfect pentru cei cărora le place să treacă peste limite.
Caracteristicile stilului retro
Schema cromatică
Cu nuanţe îndrăznețe, cum ar fi purpuriul sau violetul, și accente de aur și argint, atât de moderne şi actuale, acum este momentul de a introduce un indiciu de farmec retro în camera dvs. de zi. Culorile contrastante, vinilurile, confortul, eleganţa, accentele cromatice, culorile neon, asocierile îndrăzneţe de forme sunt doar câteva elemente prin care putem aduce un aer retro în amenajările interioare. O culoare potrivită pentru fundalul oricărei încăperi retro este maroul. Alegeţi orice nuanţă care vă este pe plac şi care se potriveşte cu restul mobilierului fără să uitaţi o clipă regulile cromatice: nuanţe mai deschise pentru camerele mici şi mai intense pentru cele mari. În cazul în care căutaţi efectul dramatic al anilor ’70, un maro ciocolatiu intens ar fi cea mai potrivită nuanţă. Anii ’50 şi ’60 în materie de design interior s-au îndreptat spre culori strălucitoare şi îndrăzneţe, cele mai comune fiind turcoaz, verde mentă, roz, galben intens, vişiniu, albastru, sau carourile în alb şi negru. Culoarea care caracterizează interiorul în stil retro include o combinaţie explozivă de nuanţe, potrivite persoanelor independente, deschise, exuberante şi vesele. Aceste combinaţii se pot folosi în orice încăpere, însă acest stil este cel mai bine evidenţiat în sufragerii, dormitoare şi bucătării. Aici roşul, albastrul, galbenul, verdele consolidează perfect un fundal de culori acromatice. În camera de zi, de exemplu, puteţi folosi un covor de impact, câteva fotolii tapisate în culori vii şi, dacă totuşi vi se pare prea puţin, puteţi vopsi un perete în culorile menţionate mai sus sau puteţi folosi ca decor tablouri mici sau postere cu modele geometrice. Accentuaţi stilul retro în zona de servit masa prin utilizarea scaunelor viu colorate. Trăsătura emblematică a bucătăriilor din anii ’60 era utilizarea nuanţei de mentă pe fronturile mobilierului, pe anuminte piese de mobilier sau electrocasnice (frigider, aragaz etc.). Pe lângă această nuanţă, se pot întrebuinţa şi alte culori saturate, cum ar fi roşul şi portocaliul pe suprafeţe ca uşi, rame de geam sau anumite porţiuni din pereţi. Combinaţi turcoaz cu portocaliu, roz cu violet, roșu cu alb și negru și nu vă opriţi aici. Cu toate acestea, pentru a nu fi copleșiţi de atâta culoare, încercați să selectați mai întâi un model floral îndrăzneț sau unul în dungi şi carouri, şi apoi alegeţi câteva dintre culorile de pe model pentru paleta generală. O altă culoare-vedetă este avocado, urmată îndeaproape de muștar. Există o sumedenie de publicaţii vechi disponibile precum reviste de decoraţiuni, ca să nu mai spunem de cantitatea uriaşă de imagini care circulă pe internet cu camere şi case decorate în stil retro. Inspiraţi-vă!
Mobilierul
Cromul puternic lustruit a fost foarte popular şi se folosea atât pentru mobilier cât şi pentru decoraţiuni. Mobilierul, în general, este unul abstract ca stil, cu forme ciudate dar nu mai puţin interesante: măsuţe de cafea joase, rotunde, ovale sau orice altă piesă de mobilier de formă curbă şi circulară. Au fost introduse şi o serie de materiale noi care au dus la modificări foarte importante în materie de design de interior, precum plasticul, fibra de sticlă şi furnirul. Puteţi alege un set cu canapea şi scaune asortate (deşi seturile nu prea se pretează acestei teme zglobii), care să completeze modelul covorului, sau vă puteţi axa pe un covor alb simplu, căruia să-i aduceţi în subsidiar un set de fotolii bleu cu mânere din lemn. Oricine se bucură atunci când găseşte o comoară rătăcită la un preţ derizoriu prin cine ştie ce magazin de antichităţi sau chiar în cele second-hand, ateliere de restaurări sau pieţe de vechituri şi chiar pe site-uri specializate, deci nu ezitaţi să le cumpăraţi pentru a vă completa stilul retro. Modelele geometrice sunt un “must-have”, fie că preferaţi să le păstraţi ca simple accesorii pe pernuţele de pe canapea sau doriţi să uimească, plasându-le pe peretele de accent şi asortându-le cu un mobilier corespunzător. Dacă sunteţi mai curajoşi, puteţi să mergeţi chiar la un nivel superior accesorizând camera cu un şemineu cu aspect futurist, tot în culori vii şi neapărat cu aspect finisat, care să vă transpună în universul anilor ’70. Mobilierul retro este robust, durabil și complet utilizabil. Totul este util și funcțional. Mobila şi accentele au un scop. Crearea unui decor funcțional în stil retro necesită atenție la fiecare detaliu. Cel mai important lucru de reținut atunci când decoraţi în stil retro este de a scăpa de orice inhibiții pe care le aveți cu privire la amestecarea culorilor şi formelor. Dacă îndrăgiţi acest stil, fiţi gata să mergeţi până la capăt! Mobilierul retro bine proiectat are o calitate, aceea de a fi atemporal. Unele dintre modelele de mobilier clasic se încadrează excelent astăzi într-un cadru modern şi contemporan. Canapele au linii elegante de multe ori stabilite pe un cadru din lemn de culoare deschisă, sunt largi şi alungite, cu perne multe în culori vii. Un alt stil tipic este forma scaunelor, de obicei turnate în material plastic și cocoțate pe un piedestal de crom. Mesele sunt dreptunghiuri simple cu margini rotunjite. Este ceva abstract la piesele de mobilier retro, fiecare dintre ele aproape că luptă pentru lumina reflectoarelor sau pentru statutul de punct focal al camerei. Scaunele de bar din crom strălucitor atrag imediat atenția într-o bucătărie deschisă. În anii ’60, în designul interior nu exista ideea folosirii unui set de mobilier. Camera era amenajată din obiecte diferite care la prima vedere păreau imposibil de asortat şi combinat. Nu existau dulapuri masive, mobilierul de depozitare fiind reprezentat de birouri, bufeturi, sau comode. În perioada postbelică oamenii începuseră să folosească materiale neobişnuite pentru producţia mobilierului, cum ar fi de exemplu, plasticul care era utilizat la producţia scaunelor, meselor sau abajururilor. Prin urmare, este chiar indicată utilizarea mobilierului şi a decorului din plastic în interioarele de inspiraţie retro. Pentru oricine merge pe retro, vopselele şi husele sunt două puncte utile de plecare. Un prim pas în desăvârşirea noului decor este de a elimina ceea ce nu se potrivește. O canapea tapisată cu model rustic, de exemplu, pur și simplu nu va funcționa ca fundal pentru decorul anilor ʹ50. Şi cum bugetul alocat amenajării în stil retro nu este unul cu care să vă mândriţi nevoie mare şi, drept urmare nu vă puteți permite să înlocuiţi chiar tot ceea ce nu se potrivește noului stil, puteţi camufla unele obiecte cu huse simple sau puteţi da pereţilor un strat de vopsea proaspătă.
Pereţii şi pardoseala
Linoleumul în carouri retro va reuşi să intensifice tonul independent al unei bucătării, băi sau chiar al unei camere de zi. Carouri negre, roşii, turcoaz, sau galben şi alb sunt imprimeuri foarte jucăuşe ce vor crea o stare de bine. Covoarele cu imprimeuri geometrice funky şi texturi aspre vor adăuga un plus de vitalitate şi dinamism. Tapetul este foarte potrivit pentru interioarele retro. Alegeţi modele cu forme geometrice, dungi, carouri şi cercuri sau simboluri atomice, sateliţi şi rachete. Puteţi începe prin câteva elemente de detaliu, ca să vă convingeţi, dacă doriţi o schimbare dramatică. Încercaţi un covor pufos şi moale, cu modele geometrice liniare sau un set de fotolii în culori vii. Dacă vreţi să simţiţi cu adevărat vibraţia stilului ales, treceţi la pasul următor, acela de face un upgrade întregii camere. Există doar trei opțiuni: în privinţa podelelor, a tavanului şi a pereţilor. Atunci când alegeți stilul retro înseamnă că alegeţi lemnul natural, mochetele, și un amestec îndrăzneț de plăci de gresie plasate într-un model tip tablă de șah. Tavanul vă oferă şi el ocazia de a ieşi în evidenţă. Dacă locuiţi într-o mansardă, treaba e ca şi făcută – nu mai trebuie decât să văruiţi tavanul înclinat într-o culoare puternică şi, voilà, aţi adus un plus de glamour à la anii ’60 direct în sufrageria voastră. Dacă aveţi la dispoziţie un spaţiu mai extins, nu vă temeţi să apelaţi la un tavan fals cu un design funky, colorat şi el într-o culoare potrivită, cum ar fi portocaliul. Pentru a nu supraîncărca podeaua dar nici a reduce numărul de scaune, încercaţi un scaun suspendat (din răchită), accesorizat cu o pernuţă pufoasă în ton cu covorul sau cu motive geometrice. Decorarea pereţilor nu trebuie nici ea ignorată. Optaţi cu încredere pentru un tablou mare, înrămaţi postere de film sau reclame vintage în dimensiuni originale. O altă variantă ar fi o serie de tablouri mai mici, colorate şi asimetrice, dispuse în jurul peretelui de accent. Când vă gândiţi la stilul retro, trebuie să vă gândiţi mai întâi la materiale plastice netede, viniluri moi, și catifele. Amintiți-vă că totul este îndrăzneț, aşa că nu vă temeţi de texturi. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Un alt exemplu care caracterirează stilul este utilizarea gresiei pe pardoseală în bucătării după modelul tablei de şah, în clasicul mix de alb-negru, dar şi de roşu-alb sau galben-negru. Pe holuri şi în sufragerii se recomandă folosirea parchetului împletit. Pereţii se vor vopsi în culori neutre, iar pe anumite zone puteţi utiliza aspectul de cărămidă aparentă.
Elemente decorative
Tema spaţială a fost bogat exploatată în anii ’50 şi ‘60. Tablouri, fotografii, lămpi, ornamente şi orice obiect ce făcea referire la spaţiu (rachete, planete, sateliţi, nave spaţiale şi ceasuri atomice de perete), erau prezente în toate locuinţele în pas cu moda. Puteţi găsi chiar şi telefoane, aparate radio şi televizoare de inspiraţie retro. Gândiţi-vă la schema cromatică pe care o veţi alege, la mobilier şi apoi la obiectele decorative, într-o combinaţie care să reflecte identitatea fiecăreia dintre ele. Desenele specifice sunt carourile, bulinele, dungile verticale, modelele florale, modelele abstracte, formele geometrice, cu accente retro-futuriste. Tot în aceste modele putem decora pereţii, fie că folosim un tapet sau o zugrăveală decorativă. Un aspect preferat al decorării în stil retro este că nu există nicio limită atunci când vine vorba de accente şi accesorii. Covoarele în modele abstracte, perdelele de mărgele la uşi, lămpile în fomă de lavă, mesele și tabureţii, piesele de artă şi sculpturile sunt de obicei îndrăznețe și neobișnuite, deloc inspirate din peisajele simple. Decorul excentric este, de altfel, sufletul stilului retro. În decorul anilor ’60 se punea foarte mult accentul pe confort şi ambianţa intimă, de aceea se încerca întregirea spaţiului cu obiecte ciudate şi atrăgătoare. Să nu uitaţi şi de mulţimea de cărţi care ar trebui să fie prezentă în orice spaţiu retro. Oglinzile, ramele foto, suporturile pentru cărţi, un glob pământesc în stil vechi, un clopot de sticlă, statuete, felinare antichizate, sfeşnice, sticle decorative sau cutii de metal sunt numai câteva din elementele absolut indispensabile. La geamuri puteţi folosi draperii uşoare din ţesături naturale (bumbac) cu model înflorat sau geometric. De asemenea, utilizaţi vesela viu colorată, feţe de masă şi cuverturi cu buline sau carouri şi covoare cu model geometric. Pe rafturile deschise expuneţi suveniruri şi bibelouri, iar pervazurile pot fi decorate cu flori naturale în ghivece. Anii ’60 sunt cei în care a început boom-ul PopArt-ului în rândul designerilor şi artiştilor. Un rol important în acest sens l-a jucat graficianul american Andy Warhol şi operele sale de artă senzaţionale: reproduceri de portrete ale marilor celebrităţi şi postere în care făcea publicitate supei şi ketchup-ului. Textilele şi tapetul va fi ales în culori vii şi cu imprimeuri cu model geometric în zig-zag, dungi sau curbe, iar imitaţia printului de animale de pe covoare sau blănuri artificiale poate fi utilizată pe pardoseli şi alte elemente de decor. Lămpile şi lustrele supradimensionate, metalice sau disco, sunt şi ele un element-cheie în stilul retro.
Cele mai HOT 10 tendinţe RETRO
Cred că nu doar o dată aţi auzit vorba aceea cât se poate de adevărată că “moda întotdeauna revine”. Trendurile în design interior, ca şi în cel vestimentar, vin şi trec fără ca măcar să lase ceva în urma lor. Cele fără o bază, un fundament, o istorie. Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre stilul retro, stilul bunului – gust, care a trecut cu brio testul timpului şi a născut adevărate pasiuni, dovada vie şi vibrantă a faptului că esteticul dăinuie peste veacuri. Poate că nu se mai întoarce în exact aceleaşi condiţii, dar intenţia iniţială reapare. Designul interior este foarte similar cu trendurile din modă în care designerii se inspiră în permanenţă din trecut. Dacă sunteți în căutare de „actualizare” în stil retro, dar nu știţi de unde să începeţi, aruncaţi o privire peste aceste 10 tendinţe proaspete şi actuale, care cu siguranţă vă vor moderniza locuinţa printr-o întoarcere în trecut!
* Alegeţi o anumită eră care vă place în mod deosebit. Foarte mulţi oameni iubesc stilul jucăuş şi plin de expresivitate şi lumină al amenajării de tip retro. Fără să fie legat exclusiv de un anumit deceniu, retro este expresia tuturor stilurilor din secolul al XX-lea, inclusiv al remarcabilului Art Deco din anii ’30, dar şi al fluorescentului stil al anilor ’60. Aşadar depinde numai de voi să vă alegeţi preferatul. Mobilierul retro este despre “săparea” în stilurile epocilor anterioare și despre alegerea celui pe care îl îndrăgiţi cel mai mult. Mulţi vor înclina probabil spre mobilierul modern de la mijlocul secolului al XX-lea, dar există în continuare o tendință predominantă a perioadelor ’70 și ’80, astfel încât va trebui să vă decideţi asupra caracteristicilor care vă bucură privirea şi care se potrivesc stilului vostru de design. Mobilierul din fiecare epocă are partea lui de modele, culori, finisaje şi cultură, în cele din urmă, care vor rezona în mod diferit cu fiecare adept în parte.
* Alegeţi mobilierul care se potrivește cu arhitectura casei. Mulţi proprietari aleg mobilierul din interior spre exterior, în timp ce alții preferă să lase arhitectura să-i ajute cu privire la opțiunile pieselor de mobilier. Acest lucru este perfect pentru casele care iubesc contrabalansarea şi imitarea mobilierului retro pentru o armonie perfectă. Scotociţi prin istorie pentru a afla dacă stilul vostru arhitectural preferat completează mobilierul!
* Iluminaţi Retro, iluminaţi cu stil. Fie că vă plac lămpile metalice de podea cu abajururi mari, foarte populare în anii ’70, sau preferați un pandantiv de aluminiu pe perete, specific sfârşitului anilor ’60, iluminatul a fost dintotdeauna o parte integrantă a decorului retro. Căutaţi reproduceri ale unor surse de iluminat pentru tavan, pereţi, podea, fiecare într-un stil retro inimaginabil. Lampadarele și lămpile cu ciucuri sunt ambele alegeri minunate retro. Sau alegeţi un candelabru multicolor.
* Bucătării copleșitoare şi pline de amintiri. Bucătăriile au parcurs un drum lung în design de-a lungul anilor, dar electrocasnicele și mobilierul de epocă pot recrea un trend minunat și nostalgic. Stilul de masă în familie, finisajele metalice, sentimentul de servit masa la un restaurant local, din anii ’50, toate pot fi recreate în bucătăriile contemporane. Piesele de artă, culorile contrastante ale plăcilor de gresie, parchetul, mobilierul amestecat cu aparate din oțel inoxidabil sau aparate colorate în pasteluri vor face din bucătăria voastră o încântare.
* Alegerea accesoriilor – revenirea absolută a stilului retro. Aţi observat probabil oglinzile anilor ’60, ceasurile retro sau colecțiile de obiecte eclectice. Dacă nu sunteți încă siguri dacă doriți să adoptaţi un decor complet de inspirație retro sau dacă preferați să-l păstrați subtil, încercați să adăugați accesorii în întreaga casă. Alegeți cutii, porţelanuri, statuete, figurine şi vaze pline de culoare pentru a adăuga nostalgie şi nici nu o să vă daţi seama când aţi umplut camera cu tot ce aţi ales.
* Luaţi în considerare decorarea cu mobilier retro autentic. Multe magazine de home desing au linii de reproducere care recrează melancolia stilului retro. Dacă vă decideți să utilizați mobilier autentic, asigurați-vă că pot fi adaptate unei refinisări ulterioare sau schimbării aspectului.
* Reveniţi la livingul cu pridvor. Livingul în aer liber, mai ales cel de tip verandă, a fost un mod de viaţă pentru proprietarii de case mulți ani rând pe la mijlocul secolului al XX-lea, iar aducerea mobilierului de grădină în stil retro este o modalitate de a retrăi acei ani. Metalul sau piesele grele de mobilier de grădină din oțel în nuanțe pastel sau palete de culori vibrante sunt perfecte pentru casa voastră în aer liber. Adăugaţi un accent modern, cu pernele scaunelor în modele distractive, cum ar fi cele florale, în dungi, sau cu buline, pentru a aduce înapoi zilele de stat în tihnă pe veranda din faţa casei!
* Culori de contrast şi texturi în dormitorul retro. Nimic nu spune mai bine “de epocă” decât un contrast puternic între culori şi texturi, în special în dormitor. Anii ’70 au fost o epocă minunată de printuri de “înaltă tensiune“ în forme şi culori îndrăznețe și dinamice, ca verde, violet, turcoaz, galben. Aduceţi un gust de stil retro în dormitor cu o tăblie capitonată facută din catifea, velur, accesorii decorative de perete, perne-accent şi covoare! Ce dormitor nu va arăta, pur şi simplu, psihedelic!?
* Găsiți un element retro care să inspire restul conceptului. Dacă nu aveți o eră specifică de mobilier, luaţi în considerare inspiraţia dintr-o culoare preferată, dintr-o canapea, lampă sau chiar dintr-o operă de artă. Veţi fi surprinşi cât de adecvat veţi decora o cameră întreagă inspiraţi fiind de o singură culoare. Cine nu ar iubi nişte aparate turcoaz într-o bucătărie retro?
* Căutați inspirație în cultura pop din viaţa de zi cu zi. În ultimii ani a existat o reapariţie a modei şi automobilelor retro, dar și a altor elemente din domeniul industriei, cu un farmec aparte, de epocă. Dacă sunteţi în pană de inspiraţie cu privire la modul de alegere a mobilierului, căutaţi pe internet idoli din cultura pop. Toată lumea, de la celebrități la oamenii obișnuiți, introduce noi accente de epocă și schimbă lumea odată cu ele. Ne-ar plăcea să știm ce coafură sau rochie în stil retro v-a inspirat în amenajarea noii voastre case de epocă!
Învățați să faceți diferența între stilurile Vintage și Retro
La fel ca decorul modern și cel contemporan, termenii „vintage” și „retro” sunt adesea folosiți ca sinonime. Dar, ele înseamnă ceva cu totul diferit când vine vorba de design interior. A descrie un articol ca fiind vintage înseamnă că este de fapt vechi, în timp ce decorul retro este o imitație a unui stil din trecutul recent. Acestea fiind spuse, cele două nu se exclud reciproc. Stilul Vintage este caracterizat printr-un mod eclectic și foarte lejer de a decora. Termenul vintage își are originea în domeniul viticulturii, fiind folosit pentru a identifica anumite specii de struguri sau sezoane de creștere. Termenul a pătruns mai târziu în limbajul uzual descriind anii în care s-a realizat un obiect. Recent, vintage nu înseamnă doar un obiect vechi sau second-hand, ci amintește de o anumită perioadă de decorațiuni. Designerii au stabilit o mică regulă, prin care termenul vintage include articolele cu o vechime cuprinsă între 50 și 100 de ani, iar retro reprezintă articolele cu o vechime sub 50 de ani. O altă diferență semnificativă între cele două stiluri se referă la culoare: în timp ce vintage este caracterizat de nuanțe calde, neutre, stilul retro este plin de culoare și nuanțe puternice, îndrăznețe.
Sugestii de stiluri cu care puteți îbina stilul retro
Stilul retro poate fi pus în evidență de numeroase stiluri de amenajare, care vă ajută, practic, să personalizați o locuință sau o încăpere cu accent pe preferințele personale și nevoi. De exemplu, stilul retro poate fi asociat cu stilul minimalist, punând accent principal pe piese funcționale în linii drepte și decorațiuni puține. Totodată, îl puteți asocia și cu stilul vintage, transpunând rafinamentul formelor și al materialelor romantice și/sau masculine, cu tradiție, într-un design interior retro elegant și de efect. Fototapeturile florale asociate cu decorațiuni care se inspiră din pasiunile proprii vor accentua senzația de nostalgie și povestea pe care o transmite această asociere de stiluri. De altfel, o opțiune îndrăzneață pentru persoanele nonconformiste este asocierea cu stilul Art Deco, unde accentul cade asupra pieselor metalizate și a celor din materiale prețioase, elegante, precum ceramică sau porțelan, pe accesorii personale și piese de iluminat diafane și romantice, care pun în valoare stilul retro.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.thespruce.com/art-deco-trend-for-2023-7092174
https://www.housedigest.com/820487/the-ultimate-guide-to-retro-decor/
https://www.thespruce.com/what-is-retro-style-furniture-1391679
https://cottonandcrete.com/blogs/default-blog/vintage-inspired-decor-trends-we-expect-to-see-in-2023
https://www.lick.com/uk/blog/interior-trends-retro-decor-style