Ca politician conservator creştin, cel mai important pentru mine este ca în privinţa războiului din Ucraina să găsim calea către obiectivul nostru final, şi anume către o pace justă, a declarat preşedintele Ungariei, Katalin Novák, miercuri, la Reykjavík, la summit-ul şefilor de stat şi de guvern din cadrul Consiliului Europei. Katalin Novák a subliniat: Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile unei păci juste, aceasta va face posibilă nu numai încetarea focului, ci şi pacea durabilă care include reconcilierea. Şefii de stat şi de guvern din cadrul Consiliului Europei „au o responsabilitate extraordinară în promovarea şi asigurarea păcii pentru cetăţeni”.
Katalin Novák a salutat faptul că din ce în ce mai mulţi lideri susţin o „pace cinstită şi justă”, care – în opinia sa – „este dorinţa universală a tuturor cetăţenilor noştri”.Toţi oamenii au dreptul la viaţă, inclusiv cei care sunt surprinşi într-o zonă de război, a precizat oficialul ungar, care a amintit: Consiliul Europei joacă un rol central în protejarea şi promovarea drepturilor omului, iar în ultimele decenii a făcut multe pentru democraţie, drepturile omului şi libertăţile fundamentale. „Aşadar, acesta este momentul şi locul potrivit pentru a formula un mesaj ferm, şi anume mesajul dreptului la pace„, a spus Katalin Novák.
În discursul susţinut, preşedintele Ungariei a abordat şi situaţia minorităţilor. „Trebuie să acordăm o atenţie deosebită pentru a ne asigura că lupta pentru libertate nu duce la afectarea drepturilor minorităţilor naţionale„, a subliniat şeful statului ungar, care a adăugat: Respectarea drepturilor minorităţilor naţionale este unul dintre fundamentele cooperării europene, care nu poate fi dat la o parte.
De la înfiinţarea din 1949 a Consiliului Europei, anul acesta are loc al patrulea summit al organizaţiei. Ultima oară, o întâlnire a şefilor de stat şi de guvern a fost găzduită de Polonia, în 2005.
Potrivit lui Katalin Novák, „la acest summit ar fi trebuit să sărbătorim, deoarece economiile noastre nu au fost niciodată atât de dezvoltate, am depăşit cu succes perioada de pandemie cu noul coronavirus, am învățat cum să ne consolidăm valorile comune și cum să facem față diferențelor culturale, istorice și lingvistice, datorită cărora Europa este atât de unită şi valoroasă„. În același timp, „multe provocări vechi și noi necesită atenția noastră imediată și cer acțiuni din partea noastră: pe teritoriul Europei continentale are loc un război brutal, iar stilul nostru de viață pașnic este atacat. Decizia nebună a Rusiei de a ataca Ucraina, ţară aflată în imediata vecinătate cu Ungaria, ne-a dat lumea complet peste cap„, a spus preşedintele ungar, care a mai menţionat: Războiul cere un răspuns unitar şi ferm, deoarece „atacul armat și agresiunea împotriva unui stat suveran sunt inacceptabile”. Crimele de război trebuie investigate, iar vinovaţii trebuie traşi la răspundere.
În cadrul summit-ului de două zile din Islanda, preşedintele ungar a avut o „conversaţie amicală” cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi a purtat negocieri şi cu preşedintele francez, Emmanuel Macron. De asemenea, s-a consultat şi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi cu premierul ucrainean Denys Smyhal./rganciu/ctuluc
MTI – 18 mai