Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ministrul român Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că a formulat o scrisoare adresată Comisiei Europene, semnată alături de alte 4 state membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia), prin care se solicită restricţionarea importurilor de produse agricole ucrainene şi prelungirea termenului şi după 5 iunie.
România a solicitat prelungirea termenului, 5 iunie fiind data la care expiră perioada până la care importurile de cereale din Ucraina sunt suspendate. Este o solicitare generată de faptul că peste nu mult timp începe recoltarea cerealelor, iar o mare cantitate de cereale este încă în magaziile fermierilor. Aceste magazii trebuie eliberate prin valorificarea stocurilor existente, în aşa fel încât să avem loc pentru depozitarea noilor recolte, a declarat ministrul Agriculturii. El a precizat că măsura propusă vine în sprijinul fermierilor români care astfel nu se vor mai confrunta pe piaţa autohtonă cu o concurenţă a produselor din Ucraina.
Comisia Europeană a adoptat în 2 mai măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în vigoare până la 5 iunie şi care vizează 4 produse agricole (grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui) originare din Ucraina. Măsurile adoptate urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Comisia a anunţat că este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie, atât timp cât situaţia excepţională continuă.
2) Crescătorii de bovine vor primi un sprijin financiar de 73 de euro pentru fiecare animal, pentru susţinerea activităţii afectate de criza provocată de conflictul din Ucraina. În judeţul Giurgiu, din sudul României, zeci de crescători de vaci au avut pierderi din cauza importurilor de lapte din ţara vecină, care au dus la scăderea preţului primit de la procesatori. Crescătorii de vaci de lapte care au solicitat ajutorul de stat îşi vor primi banii în curând. Purtătorul de cuvânt Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Giurgiu a declarat că au fost înregistrate 20 de cereri de plată, iar suma totală autorizată pentru plată este de aproape 665.000 de lei (aproape 135.000 de euro).
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.