Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Un nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene va fi deschis la Sighetu Marmaţiei şi Bila Ţerkva, în baza unui memorandum aprobat de Guvernul de la Bucureşti privind încheierea unui acord între Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei de stat.
Acest nou punct de trecere a frontierei va fi realizat prin construirea la Sighetu Marmaţiei (nordul României) a unui pod de beton armat peste râul Tisa, într-o locaţie diferită decât cea a punctului de trecere deja existent. Este un program finanţat prin instrumente ale programelor de cooperare transfrontalieră din exerciţiul bugetar al UE pentru perioada 2014-2020, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Podul va permite trecerea pentru toate capacităţile de transport. În prezent, greutatea maximă admisă pentru punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei este de 3,5 tone.
Printr-un Memorandum din ianuarie 2013, elaborat la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, în urma unei solicitări a Consiliul Judeţean Maramureş, au fost aprobate de către Guvernul României demersurile diplomatice necesare pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene între localităţile Sighetu Marmaţiei (România) şi Solotvino (Ucraina). În acest sens au fost transmise propuneri Ambasadei Ucrainei la București. În intervalul 2013-2022 s-au desfășurat negocieri prin schimb de corespondență cu partea ucraineană, textul acordului fiind convenit, pe baza propunerilor părții române, cu unele modificări. Între altele, s-a convenit ca locația amplasării punctului pe teritoriul Ucrainei să fie Bila Țerkva (nu Solotvino).
2) Direcţia Generală a Asistenţă Socială Constanţa (ssud-estul României) va deconta până pe 22 mai sumele restante din lunile ianuarie, februarie, martie 2023 pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi hrană la persoanele fizice a refugiaţilor ucraineni.
Către persoanele care au optat pentru virament în bancă a sumelor aferente pentru cazare/hrană a cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, viramentele s-au realizat pe 18 mai (sumele aferente lunii ianuarie 2023), 19 mai 2023 (sumele aferente lunii februarie). Cele pentru martie 2023 vor fi virate pe 22 mai.
Persoanele care au solicitat decontarea sumelor în numerar se vor prezenta la casieria Direcţia Generală, eşalonat, până pe 22 mai 2023 inclusiv.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.