Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind domeniul străinilor şi azilului în România, care instituie, între altele, dreptul străinului de a rămâne pe teritoriul ţării noastre până la finalizarea procedurii de azil. Măsurile vizează, totodată, alinierea cadrului normativ naţional privind domeniul străinilor şi azilului în România la reglementările europene.
Prin noile reglementări se instituie dreptul străinului de a rămâne pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de azil. În prezent, străinul are dreptul de a rămâne pe teritoriul naţional până la expirarea a 15 zile de la finalizarea procedurii de azil. Potrivit acestuia, având în vedere afluxul masiv de străini proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, dar nu numai, pentru a sprijini poliţiştii de imigrări în activitatea de procesare a cererilor de protecţie internaţională, se modifică şi se completează Legea aferentă din anul 2006, astfel încât să fie permisă implicarea experţilor Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), potrivit regulamentelor europene, în primirea cererilor de azil şi analizarea dosarelor. Acest sprijin al experţilor EUAA nu presupune luarea de către aceştia a deciziilor administrative de acordare sau respingere a cererilor de azil, care este atribuţia Inspectoratului General pentru Imigrări.
2) Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina organizează sub auspiciile Ambasadei Ucrainei în România Forumul „Rebuilding Ukraine” 30 mai 2023 la Palatul Parlamentului din Bucureşti. La eveniment vor participa oficiali guvernamentali din Ucraina şi România, ca şi reprezentanţi ai companiilor româneşti care doresc să se implice în procesul de reconstrucţie a Ucrainei.
Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina invită membrii să confirme participarea, iar companiile care nu sunt membre ale Camerei se pot înscrie folosind cererea de aderare disponibilă pe website-ul Camerei, având posibilitatea de înscriere în baza de date, dacă societăţile consideră că au capabilitatea şi forţa necesare implicării în procesul de reconstrucţie. Societăţile înscrise în baza de date vor fi trecute, împreună cu obiectul de activitate şi o scurtă prezentare, pe platforma dedicată www.rebuildingukraine.ro, unde vor primi şi un cont de acces în secţiunea cu informaţii despre proiectele de reconstrucţie şi alte oportunităţi de afaceri. Companiile care deţin calitatea de membru al Camerei şi au aderat la baza de date creată de Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina, vor putea participa la toate evenimentele organizate sub egida „Rebuilding Ukraine”, pot insera materiale de prezentare în mapa evenimentului şi pot expune roll-up la evenimente, cât şi prezentarea logo-ului companiei pe materialele publicitare ale evenimentului.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.