Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Consulul general al României la Cernăuţi, Ucraina, Irina-Loredana Stănculescu, încurajează parteneriatele între unităţile de învăţământ din România şi cele din Ucraina, în contextul actual geopolitic.
Prezentă la Tulcea, estul României, la masa rotundă ‘Limba română, blestem şi binecuvântare’ organizată în cadrul activităţilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului dobrogean ‘Spiru Haret’, consulul general al României la Cernăuţi a amintit că în momentul de faţă sistemul educaţional şi biserica din Ucraina trec printr-o perioadă dificilă.
Încercăm să facem faţă virajelor istorice cu care ne confruntăm. În cei aproape 5 ani de mandat, am avut posibilitatea să le simt trăirile, frustrările, bucuriile, lupta aceasta necontenită pentru limba maternă. Vă încurajez să le fiţi aproape prin contracte bilaterale, prin proiecte de cooperare transfrontalieră cu aceşti oameni, pentru că au nevoie de dumneavoastră. Trebuie să fiţi alături de comunitatea românească şi nu numai în contextul actual geopolitic, alături de Ucraina, a declarat consulul general Irina-Loredana Stănculescu.
La masa rotundă au participat şi reprezentanţi ai unor unităţi de învăţământ din Ucraina şi Republica Moldova, care şi-au prezentat problemele legate de păstrarea limbii române. Din an în an, tot mai puţini elevi de liceu vin la specialitatea Limba şi literatura română. Sunt aici mai multe cauze, determinate de aceste jocuri politice sau poate sunt probleme legate de statutul cadrului didactic. Dacă în 2010-2015, aveam în perioada aceasta până la 50 de studenţi la specialitatea Limba şi literatura română, în acest moment avem grupe constituite din 10-15 persoane şi e un regret al nostru, a menţionat decana Facultăţii de ştiinţe umaniste a Universităţii de stat ‘Bogdan Petriceicu Haşdeu’ din Cahul, Republica Moldova, Liliana Grosu.
Colegiului ‘Spiru Haret’, din România, a semnat două parteneriate de înfrăţire cu unităţi de învăţământ din Republica Moldova şi Ucraina.
Masa rotundă ‘Limba română, blestem şi binecuvântare’ a fost organizată în parteneriat cu asociaţia Casa Mării Negre din Constanţa.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.