Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Numărul ucrainenilor care au intrat în România, pe fondul invaziei ruseşti, a trecut de 4,3 milioane, conform datelor anunţate de Poliţia de Frontieră. Controlul de frontieră la intrarea în România se derulează operativ, conform cu legislaţia naţională şi comunitară, iar activitatea se desfăşoară la capacitatea maximă permisă de infrastructură, precizează sursa citată.
2) Criza cerealelor ieftine din Ucraina se poate rezolva printr-un control strict al cantităţilor care intră pe piaţa europeană, a declarat europarlamentarul Dacian Cioloş. Fostul comisar european pentru agricultură a propus ca protejarea fermierilor din ţările afectate să se facă prin introducerea controalelor pentru transportatorii ucraineni care ar trebui să prezinte certificatele de import-export, care să prevadă şi destinaţia cerealelor. Acesta a afirmat că măsurile în această chestiune trebuie luată de Comisia Europeană, la solicitarea statelor membre afectate.
Ceea ce cred că ar fi trebuit făcut şi ar trebui făcut în continuare este ca aceste cereale, care intră pe piaţa europeană, să intre controlat, chiar dacă nu impunem o limită, o cotă a cantităţilor care intră din Uniunea Europeană, dar noi putem avea mijloace administrative prin care să ştim ce cantităţi intră, cine le introduce şi unde le duce şi cu ce destinaţie, a declarat Cioloş.
În context, reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene Olt (sudul României) au verificat până în prezent documentele privind stocuri de aproape 20.000 de tone de grâu existente la începutul lunii februarie la 112 producători agricoli din judeţ care au solicitat sprijin financiar, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina. În judeţul Olt sunt peste 600 producători agricoli care au solicitat sprijin financiar, stocurile totale pe care au declarat că le aveau în spaţii de depozitare la 1 februarie 2023 ridicându-se la peste 100.000 de tone cereale.
Fermierii români urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a anunţat, la începutul lunii, premierul Nicolae Ciucă.
Schema de susţinere financiară are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la 1 februarie 2023.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.