Realizator: Mira Gomboș – În județul Giurgiu este alertă, după ce autoritățile sanitar veterinare au descoperit noi focare de pestă porcină africană. Pe fondurile de vânătoare sunt active peste 100 de cazuri la mistreți. Medicii le atrag atenția oamenilor să fie atenți de unde achiziționează porcii vii în această perioadă, dar și la hrana pentru aceștia, pentru a nu aduce virusul în propriile gospodării.
Reporter: Marcela Petcu – Este alertă și în Giurgiu, după ce în județele limitrofe se înregistrează noi focare de pestă porcină africană. De aceea, autoritățile sanitar-veterinare vin cu mai multe recomandări pentru populație.
Andrei Darie, director DSVSA Giurgiu: Achiziționarea de suine de la persoanele necunoscute, fără documente sanitar-veterinare, reprezintă un risc major de extindere a pestei porcine africane, în acest caz proprietarii de animale putând fi sancționați contravențional, fapt ce duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite în cazul apariției bolii. Un alt risc major îl reprezintă introducerea furajelor recoltate de pe câmp și administrarea în hrana suinelor înainte de perioada de așteptare recomandată. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar.
Reporter: În plus, sunt măsuri de protecție și în apropierea fondurilor de vânătoare, acolo unde sunt active cazuri de pestă porcină africană la mistreți.
Andrei Darie: Există în continuare un număr de 108 cazuri active de pestă porcină africană depistate la mistreții împușcați, accidentați sau găsiți morți pe raza a 17 fonduri de vânătoare. Sunt organizate controale în echipe mixte pentru verificarea respectării interdicției de creștere a suinelor în sistem deschis sau îngrădite în cantoane silvice.
Reporter: Giurgiu a fost unul dintre cele mai afectate județe de pesta porcină africană, mii de animale din exploatații profesionale și gospodării fiind sacrificate./abranescu/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai)