Zece ani de magie: Noaptea Privighetorilor revine într-o ediție aniversară

București, 26 mai. Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire la cea de-a 10-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duet dintre oameni și păsări se desfășoară la București, Cluj și Agigea, dar la date diferite. Concertele de muzică păsărească și clasică au loc la Cluj și Agigea pe 3 iunie și 11 iunie la București.

Noaptea Privighetorilor 2023 va debuta, așa cum o face de 10 ani, la ora 17:00, cu clasicele și apreciatele tururi ornitologice în natură, ateliere pentru copii și o expoziție tematică – o incursiune microscopică în lumea vie, realizată de Centrul de Microscopie Electronică „C. Crăciun” al Universității Babeș-Bolyai. De la ora 19:00 vor răsuna primele acorduri ale recitalurilor de muzică clasică. Ne vom delecta auzul cu compozitorii de muzică clasică care s-au inspirat din trilurile păsărilor în operele lor.

„Noaptea Privighetorilor este acel eveniment care generează emoții puternice și de durată. Fie că mijlocește primul contact cu păsările sau o reîntâlnire așteptată, Noaptea Privighetorilor aduce pe fețele oamenilor uimire, încântare și entuziasm. Tot ce trebuie pentru ca magia să se întâmple este o seară frumoasă de iunie și un spațiu verde generos și primitor sau intim. Dacă auzim și cântecul privighetorilor, cum adesea se întâmplă, avem cu adevărat o experiență extraordinară. Ineditul acestui eveniment constă în îmbinarea tururilor ghidate ornitologice, cu concerte de muzică clasică, susținute de artiști în mijlocul naturii. E vorba, în general, de natura urbană, cea găzduită de parcuri etnografice sau grădini botanice. Aceste spații verzi generoase se aseamănă întrucâtva ariilor naturale, fiind o oază de liniște pentru noi și un refugiu binevenit pentru viețuitoarele din orașele noastre. Ne place să ne gândim la Noaptea Privighetorilor ca la un duet, al păsărilor, a căror triluri ne încântă în timpul plimbărilor, cu muzicienii, în a căror muzică recunoaștem notele cântate nu cu mult timp în urmă de artiștii cu aripi și sirinx, nu cu arcuș. Chiar dacă fiecare își cântă propria partitură, rezultatul este armonios. Și această armonie am vrea să definească relația noastră cu natura”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

Programul complet al ediției 2023

Cluj, 3 iunie 2023, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

17:0018:40 tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară)

– 17:00 – 19:00 ateliere pentru cei mici

– 17:00 – 20:00 expoziția dedicată vieții microscopice a păsărilor

– 19:00 – 20:00 recital instrumental susținut de artiștii Bíró Zsuzsa (harpă), Teodora Buia (vioară), Carina Coste (flaut), Sergiu Cebotari (clarinet), Adela Hania Greab (violoncel), Alexandru Lazăr (pian), Emanuel Vots (violă), Sonia Vulturar (vioară), care vor interpreta lucrări compuse de Johann Sebastian Bach, Franz Danzi, Sonia Vulturar, Antonio Vivaldi, Camille Saint-Saëns și Maurice Ravel

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

Agigea, 3 iunie 2023, Stațiunea Biologică Marină „Prof. dr. Ioan Borcea”, județul Constanța

– 17:00 – Seară lirică în interpretarea Răzvan Săraru (tenor), Silvia Simionescu (soprană), Marius Eftimie (bariton), acompaniați de Andrada Ștefan (pian). Lucrări de: G. Puccini, W. A. Mozart, M. Ravel, T. Brediceanu, Gh. Dima, J. Offenbach, F. Lopez, G. Stephanescu, E. de Curtis

– 17:00 – ateliere educative, expoziție de fotografie: Rezervatia Dunele Marine de la Agigea – o insula a biodiversității

– 18:00 – tururi ghidate pe traseele tematice ale stațiunii, în căutarea privighetorilor.

București, 11 iunie, Campusul Universității De Ştiinţe Agronomice Şi Medicină Veterinară

– 17:00 – tururi ghidate, ateliere educative, expoziție fotografică dedicată vieții microscopice a păsărilor

– 19:00 – recital susținut de Formația Instrumentală Pro Nobile. Artiștii vor interpreta compoziții de A. Vivaldi, C. Saint-Saëns, R. Schumann, P. I. Ceaikovski, E. Toselli, L. Marin, G. Horsley, Yanni, A. Dinicu

„De-a lungul ultimilor zece ani, am încântat mii de iubitori de natură și muzică din Cluj, București, Iași și Sibiu cu inedita combinație a turelor ghidate și a concertului de muzică în aer liber. Dar am încercat și să vorbim serios despre importanța naturii. Vom povesti participanților despre păsările din orașe, rolul și locul lor în viața noastră și în natură. Vom da sfaturi despre cum putem avea balcoane, grădini și orașe prietenoase cu natura, un lucru extrem de important pentru bunăstarea noastră”, a mai precizat Teodora Domșa.

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

***

Despre Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

***

Despre Universitatea de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV) este un pol de excelență al învățământului universitar de specialitate, transformată constant şi consistent pe parcursul celor peste 170 de ani de existență. USAMV are peste 11.000 de studenți, fiind definită ca „o universitate pentru viaţa şi agricultura, prin educaţie şi cercetare de înalta calitate”.

Cele 7 facultăți USAMV București au dat startul preînscrierilor pentru concursul de admitere – Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală.

Daca vrei să faci parte din comunitatea #extraordinară USAMV București, află toate detaliile pe www.usamv.ro/admitere

***

Despre Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România. A fost constituit în anul 1922 și a început să funcționeze, oficial, din 1 ianuarie 1923. Este primul muzeu românesc înființat pe baza unui program științific, la a cărui alcătuire au contribuit mari specialiști ai epocii. Instituția a fost găzduită în diverse clădiri din oraș, iar din anul  1957, Muzeului i-a fost atribuit actualul său sediu, clădirea istorică „Reduta” de pe strada Memorandumului nr. 21, care adăpostește și în prezent secția pavilionară a muzeului. O a doua secție a muzeului este cea în aer liber, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, primul muzeu în aer liber din România, înfiinţat la 1 iunie 1929. Construcțiile expuse în secția în aer liber se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României.

***

Despre  Stațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea

Stațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea a fost înființată în 1926 de emeritul Profesor Dr. Ioan Borcea, pentru studierea ecosistemelor marine din Marea Neagră. În prezent, Stațiunea desfășoară studii ornitologice, entomologice, botanice, ecotoxicologice și de biologie marină, pentru a pune în evidență relațiile ecologice și biodiversitate în partea de est a României. În acest moment, Stațiunea desfășoară proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Pe lângă implementarea măsurilor de conservare și revizuirea planului de Management al ariei naturale protejate, vom elabora și strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.