CelloVerse – a început!!! Evenimente muzicale și educaționale relaționate cu violoncelul sunt prezente în București și Timișoara, în perioada 27 mai – 4 iunie 2023, alături de violonceliștii: Bruno Cocset, Mihail Jojatu, Adrian Mantu, Ella Bokor, Ani Marie Paladi, Teodora Atanasova și invitații speciali – artistul vizual Mihai Cucu și artistul multisenzorial Mario Josim.
55 de cursanți din șase țări sunt prezenți la Masterclass-urile CelloVerse și MiniCellos – o prezență la nivelul maxim al potențialului actual al evenimentului educațional. În CelloVerse ne-am propus să promovăm violoncelul prin concerte în diverse spații deosebite cu ar fi Centrul Reformat Noul Mileniu din Timișoara, Ateneul Român, Biserica Italiană și Control Club din București, iar cu ocazia Zilei Copilului vom organiza un concert distractiv și educativ la AFI Cotroceni.
Calendarul CelloVerse
Timișoara
30 mai Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 19:00
La Nascita del Violoncello Solo cu Bruno Cocset
București
29 mai Control Club, ora 19:00
T R A V E L L I N G
Concert MultiSenzorial cu violoncelistul Adrian Mantu, artistul vizual Mihai Cucu și artistul multisenzorial Mario Josim.
1 iunie AFI Cotroceni, ora 15:00
Concert de ziua Copilului cu Răzvan Suma, Adrian Mantu, Ella Bokor și MiniCellos.
3 iunie U.N.M.B. sala George Enescu, ora 16:00
Concertul violonceliștilor CelloVerse și MiniCellos.
3 iunie Biserica Italiană, ora 19:00
La Nascita del Violoncello Solo cu Bruno Cocset
4 iunie Ateneul Român, ora 19:00
MAESTROS CONCERT cu soliștii și profesorii invitați în cadrul CelloVerse și MiniCellos.
……….
Violonceliștii CelloVerse 2023
Bruno Cocset
este un renumit violoncelist specializat în muzica barocă, fondator al Les Basses Réunies, profesor la CNSMD din Paris, la Haute École de Musique din Geneva și la École Superior of Music of Catalonia din Barcelona unde a creat clasa de violoncel – muzică veche. După ce a studiat la Tours și la Conservatorul din Lyon, Bruno a abordat violoncelul baroc și a urmat cursurile cu violonceliștii Anner Bijlsma și Jaap Schroeder, definitorii carierei sale fiind Masterclass-urile Seminario Musicale de Gérard Lesne, Le Concert des Nations și Hespérion XX-XXI alături de Jordi Savall. În 1996, a fondat Les Basses Réunies și a înregistrat primul CD cu sonatele pentru violoncel de Antonio Vivaldi pentru casa de discuri Alpha. Până în prezent a realizat numeroase albume care cuprind un repertoriu divers și semnificativ al perioadei baroce, iar ultimul disc apărut în 2022 este dedicat sonatelor lui Ludwig van Beethoven. În 2011 a fondat Institutul Vannes Early Music din Bretania, care alături de Academia Europeană de Muzică Antică din Vannes organizează ateliere de luterie, fiind totodată un centru de cercetare dedicat repertoriilor de la Renaștere până în secolul al XIX-lea.
Mihail Jojatu
este membru al Boston Symphony Orchestra unde împreună cu alți trei colegi din partida de violoncel au fondat “Boston Cello Quartet”, un ansamblu foarte apreciat pe tot mapamondul.
Este profesor de violoncel la Boston University, Tanglewood Music Center și Boston University Tanglewood Institute, iar din anul 2016 este Director al programelor de violoncel de care benecifiază studenți din întreaga lume.
Cele mai importante colaborări în calitate de solist includ concerte susținute cu Orchestra Națională Radio, New Bedford Symphony, Berkshire Symphony, Longwood Symphony, Boston Pops Orchestra și Indian Hill Orchestra. De asemenea, colaborează cu artiști de prestigiu printre care: Yo-Yo Ma, Yefim Bronfman, Paul Lewis, Jean-Yves Thibaudet, Lars Vogt, Sarah Chang, Glenn Dicterow, Peter Serkin, Gil Shaham, Cristian Măcelaru, Cvartetul Julliard și Cvartetul Muir.
A susținut Masterclass-uri în America de Nord, Japonia și Europa, iar în fiecare an este invitat ca Profesor la New World Symphony din Miami Florida.
Adrian Mantu
este fondatorul Cvartetului ConTempo și membru al Fellows String Quartet, Galway’s Ensemble in Residence și al Cvartetului Național RTÉ. În 2022 a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României Klaus Iohannis, pentru îmbogățirea culturii universale și promovarea imaginii României. Este câștigător a 16 premii internaționale și susține concerte în săli precum: Wigmore Hall, Filarmonica din Berlin, Opera Tel-Aviv, Carnegie Hall New York, Theatre du Chatelet Paris, Gedai Tokyo și NCH Dublin. În calitate de director artistic, Adrian s-a implicat în organizarea a prestigioase festivaluri și evenimente artistice, inclusiv Festivalul Enescu Dublin, Romania100 – Irlanda, CelloVision Project, Luminosa Orchestra și Galway Music Residency.
Adrian Mantu cântă pe un violoncel oferit de Music Network, Arts Council și Departamentul de Turism, Cultură, Arte, Gaeltacht, Sport și Media.
Ella Bokor
este fondatoarea proiectului MiniCellos, profesor asociat la catedra de muzică de cameră a Universității Naționale de Muzică București, președinte al Asociației Culturale PlaCello, secretar artistic al C.N.A.T.R., organizator principal al CellEAST Festival şi profesoară la clasa de violoncel în cadrul Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti.
Ella este membră a ansamblurilor PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio și Violoncellissimo, alături de care a realizat proiecte culturale și turnee naționale începând cu anul 2016, și turnee internaționale desfășurate în Irlanda, Vietnam și Moldova.
Dintre cele mai importante programe culturale, educaționale și festivaluri la care a fost invitată sunt: Festivalul SoNoRo, ICon Arts, SoNoRo Conac, Klaipėda Cello Festival, Isa16, Villa Musica, Plovdiv Chamber Music International Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul de Muzică din Salonic, Festivalul Meridian, SIMN, Cello Fundamento Vietnam, ConnectArts şi SoNoRo Interferenţe.
Teodora Atanasova
este profesoară la clasa de violoncel în cadrul Școlii Naționale de Muzică Lyubomir Pipkov și doctorand la Academia Națională de Muzică Prof. Pancho Vladigerov din Sofia. De asemenea, a participat la Masterclass-uri susținute de violonceliștii Claudio Bohórquez, Romain Garioud, Xenia Yankovich, Vladimir Perlin, Denis Severin, Răzvan Suma și Alvaro Huertas.
Laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale, Teodora a fost distinsă cu premii și diplome de către Ministerul Culturii al Bulgariei pentru realizările sale artistice.
Teodora Atanasova este Violoncelist Principal al New Symphony Orchestra și a concertat în calitate de Solistă cu majoritatea orchestrelor simfonice din Bulgaria, fiind totodată membră a Underground Cello Quartet și Frosch Quartet.
Ani Marie Paladi
este profesoară de violoncel la Şcoala de Arte Iosif Sava din Bucureşti, instituţie în cadrul căreia a activat în funcţia de director în perioada 2003-2017 şi a iniţiat proiecte artistice, concerte și festivaluri. În paralel este profesor asociat la cele două Colegii de Arte din București.
A îndrumat generaţii de violoncelişti care au studiat ulterior la instituţii muzicale dintre care: Yehudi Menuhin School – London, Guildhall of Music – London, UDK – Berlin, Hochschule Detmold și Hochschule für Musik Hannover.
În anul 2015, an în care violoncelistul Andrei Ioniță pe care l-a îndrumat este distins cu Medalia de Aur la Concursul International Ceaikovski, Ani a primit pentru activitatea sa didactică Premiul Mentor al Fundaţiei pentru Comunitate – Mol România.
Artiști invitați
Mihai Cucu, artist vizual
s-a născut în România unde a studiat la Universitatea de Arte Plastice „George Enescu” din Iași, iar apoi și-a continuat studiile la Falmouth College of Arts, Cornwall din Anglia.
Din 2010 a lucrat intens ca artist video în renumite festivaluri din țări precum: România, Irlanda, Marea Britanie, Germania, Olanda, Franța, Grecia și Belgia. A creat și prezentat live visuals pentru diferiți compozitori și interpreți din cadrul: S.I.M.N., Festivalul Meridian, Festivalul InnerSound, Noaptea Muzeelor, National Tour Different Trains din Irlanda, Theater of Sound din Dublin, De Nieuwe Regentes Theater din Olanda, Porta Theater din Grecia, Schwankhalle din Germania și Kino Corso din Belgia.
Pe lângă crearea de materiale vizuale pentru spectacole de muzică contemporană, Mihai a lucrat prolific ca fotograf și video editor. Din anul 2015 colaborează în diferite proiecte ale Muzeului Municipiului București, având ca obiect crearea materialelor promoționale grafice și video pentru diverse evenimente culturale.
Mario Josim, artist multisenzorial
Născut în orașul Mangalia la data de 24 iulie 1993, Mario realizează experimente olfactive personalizate în funcție de preferințe gustative, având o bogată experiență dobândită prin participări la numeroase proiecte cu specific extrasenzorial, precum: Experience Designer – The College Of Extraordinary Experience 2019 și 2020 – proiect supranumit The Harvard of Experience Design, și Imersive experience LARP – real life role playing.
Începând cu anul 2021 Mario face parte din echipa brandu-ului de lux Madison Perfumery, având totodată activitate în calitate de Trainer în cadrul Trainer National Diageo Bar Academy – academie care instruieste 1.500 de persoane din toată lumea. Cu o bogată experiență de Tester Profesionist a organizat și coordonat peste 2.000 de evenimente corporate, teambuilding-uri și workshop-uri în peste 50 de locații, fiind totodată invitat la cele mai mari festivaluri din România.
……….
ORGANIZATOR: Asociația Culturală PlaCello
Evenimentele educaționale CelloVerse și MiniCellos sunt CO-FINANȚATE de Administrația Fondului Cultural Național.
PARTENERI PRINCIPALI: U.N.M.B., Radio România, Filarmonica Banatul Timișoara.
PARTENERI: Hotel Berthelor, Control Club, Thomastik-Infeld, Tarom, JovialCellos, Comites România, Biserica Italiană, Catalog Muzical.
PARTENERI MEDIA: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RADOR, EnjoyTV România, TLCom.ro.
PARTENERI GASTRONOMICI: Pow Wow, La Salumeria București, Trattoria Adagio.