Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) De la începerea conflictului din Ucraina, 4.415 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
De asemenea, până în prezent au fost emise aproximativ 134.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de aproximativ 40%.
2) Campania „Porţi deschise în comunitate” a continuat recent în localităţile Fundu Moldovei, Pojorâta şi Mitocu Dragomirnei, din judeţul Suveava, nordul României. Obiectivul principal a fost organizarea de întâlniri ale specialiştilor Direcţiei de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Suceava cu reprezentanţii primăriilor din localităţile limitrofe localităţilor în care se află centrele de recuperare pentru adulţii cu dizabilităţi. La întâlniri au participat reprezentanţii primăriilor din alte 37 de localităţi din judeţ, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi ai UNICEF România.
Discuţiile s-au axat pe tema dezinstituţionalizării, în special din cadrul centrelor de adulţi cu dizabilităţi. Vorbitorii au accentuat rolul primăriilor, care este extrem de important în reintegrarea persoanelor adulte cu dizabilităţi în comunităţile din care provin.
Una dintre temele de discuţie a fost reintegrarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi pe teritoriul judeţului. S-a discutat şi despre încadrarea în grad de handicap a copiilor sau adulţilor cu dizabilităţi şi despre sprijinul pe care-l pot oferi organizaţiile nonguvernamentale.
3) Un grup organizat ce şantaja transportatori ucraineni a fost destructurat. Poliţişti şi procurori specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat percheziţii domiciliare, în judeţul Suceava (nord), într-o caz privind constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj. Din cercetări a reieşit că în 2022 a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat până în prezent, în scopul obţinerii de bani din comiterea infracţiunii de şantaj împotriva unor cetăţeni ucraineni.
Grupul infracţional ar fi identificat persoanele vătămate din rândul transportatorilor de cetăţenie ucraineană, pe care le-ar fi constrâns să plătească periodic o taxă de protecţie, persoanele şantajate fiind convinse că pot desfăşura, în judeţ, activităţi de transport de persoane pe traseul Cernăuţi (Ucraina) – Aeroportul Internaţional doar dacă plătesc această taxă. Grupul infracţional organizat a obţinut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.