Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) România se situează pe locul 2 în topul european al importatorilor şi exportatorilor de grâu în sezonul 2022-2023, conflictul din Ucraina influenţând puternic dinamica schimburilor comerciale agricole, arată analiza realizată de o casă de brokeraj. Importurile de grâu ale României au fost de 0,89 milioane de tone, iar exporturile de 3,96 milioane de tone. La porumb, România a fost pe primul loc în rândul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a şi importat 1,34 milioane de tone. Într-o regiune zguduită de transformări, importanţa României ca centru de producţie şi nod logistic e în creştere. Preţurile pentru cereale şi uleiuri vegetale s-au ajustat faţă de vârful atins în primăvara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat preţul grâului în mai 2022 faţă de 2021, a lăsat locul unor scăderi treptate, susţinute de producţia globală mare. Un sezon bun în Australia, alături de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au permis re-echilibrarea pieţei în ansamblu.
În România, fermierii au de înfruntat condiţii mai puţin favorabile, după ce competiţia grânelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci când preţurile internaţionale erau totuşi mai ridicate decât în prezent. Influenţa transporturilor din Ucraina, parţial resimţită la nivel local, a generat nemulţumirea agricultorilor locali. Acordul european de plată a unor compensaţii a oferit o soluţie de calmare temporară.
2) Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că este necesar să se prelungească cel puţin până la sfârşitul lunii octombrie restricţiile impuse de 5 state UE la importul de cereale ucrainene, în pofida opoziţiei Kievului şi a rezistenţei unei părţi din statele membre. În contextul în care suspendarea taxelor vamale în 2022 a impulsionat afluxul de produse agricole ucrainene în UE, mai multe ţări (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria) au interzis unilateral importul de cereale din Ucraina, confruntate cu saturarea silozurilor de pe teritoriul lor şi cu prăbuşirea preţurilor locale.
Comisia Europeană a încheiat un acord cu aceste 4 state şi cu România care prevede până pe 5 iunie măsuri de salvgardare care să le permită să blocheze comercializarea pe teritoriul lor a importului de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui, cu condiţia să nu împiedice tranzitul lor către alte ţări.
Problema este că acum există mai multe cereale în rezervele statelor riverane decât în Ucraina. Trebuie să extindem restricţiile temporare la import pentru a îmbunătăţi situaţia, a adăugat Wojciechowski, solicitând mai multe mijloace logistice pentru a reduce stocurile de cereale.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.