Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea, estul României, a încheiat parteneriate cu Liceul Tereblecea din raionul Cernăuţi, Ucraina, şi cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Căuşeni, Republica Moldova. Parteneriatele au fost încheiate în cadrul activităţilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea colegiului tulcean şi au presupus inclusiv o masă rotundă pe tema „Limba română, blestem şi binecuvântare”, la care au participat profesori şi elevi din România, Republica Moldova şi Ucraina.
Evelina Gudan, elevă în clasa a IX-a la Liceul Draniţa din regiunea ucraineană Cernăuţi, câştigătoarea premiului I al Olimpiadei Naţionale de Limba Română din Ucraina din acest an, a declarat că relaţiile sale cu limba română sunt foarte deosebite. M-am îndrăgostit de limba română încă din copilărie, de la primul cântec al mamei, de la primele cuvinte rostite şi de la primele poveşti citite şi de la primele litere scrise deja simţeam o căldură specifică. Mai profund am început să descopăr această limbă de la orele de română din satul natal, a spus ea.
Evenimentul aniversar a adus în oraşul de pe malul Dunării lideri ai comunităţii de români din Ucraina, care au prezentat problemele cu care se confruntă. Aurica Bojescu, secretarul Uniunii Regionale a Comunităţii Româneşti din Ucraina, preşedinte al Centrului Bucovinean de Cercetări Actuale, regiunea Cernăuţi, a menţionat: „Din 21 de sate care vorbesc limba română, doar cei în vârstă, de vârsta noastră o vorbesc, nu scriu, că n-au învăţat la şcoală, iar copiii şi nepoţii nici nu o vorbesc şi nici n-o scriu, nici nu o înţeleg măcar. Şi avem tragedia noastră în aceste localităţi, când bunicii, străbunicii nu se pot înţelege cu copiii, cu nepoţii, strănepoţii”.
Legea învăţământului, care va intra în vigoare în septembrie, este una dintre principalele probleme ale comunităţii de români din Ucraina. În opinia liderilor comunităţii de români din Ucraina, aderarea la Uniunea Europeană este o soluţie la această problemă. Aurica Bojescu declara: Noi considerăm că aceasta este o îngustare a dreptului de a învăţa în limba maternă şi o discriminare, pentru că alte etnii din Ucraina au acest drept de a învăţa în limba maternă, precum tătarii din Crimeea ca popor băştinaş. Şi noi ne cerem dreptul să avem statut de populaţie băştinaşă, iar atunci am avea poate şi o posibilitate să folosim legea pentru popoarele băştinaşe. Dar fără ajutorul României, fără ajutorul Uniunii Europene, nu vom putea rezista”.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.