Hipotermie, căderi de pietre… Japonia vrea să limiteze accesul la Muntele Fuji

Confruntate cu creșterea spectaculoasă a rezervărilor pentru refugiile de pe Muntele Fuji, oficialitățile locale au cerut măsuri de limitare a aglomerației pe acest sit natural emblematic al arhipelagului japonez, care este accesibil doar vara. Mai multe autorități locale și asociații turistice au avertizat că un număr „fără precedent” de drumeți va încerca să urce pe celebrul vulcan anul acesta, atrângând atenţia asupra unor potențiale riscuri într-o scrisoare transmisă luni guvernatorului prefecturii Yamanashi, unde se află traseul de drumeție cel mai popular.
Prezența la Muntele Fuji este așteptată să crească în acest an din cauza ridicării restricțiilor Covid-19 și a redeschiderii integrale a granițelor Japoniei, dar și a celei de-a zecea aniversări de la includerea vulcanului activ pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Cel mai înalt vârf din Japonia (3.776 de metri), acoperit cu zăpadă în cea mai mare parte a anului, este deschis drumeților din iulie până la începutul lunii septembrie.
Cei care nu reușesc să își rezerve un refugiu ar putea alege să urce muntele fără oprire, ceea ce „ar putea crește riscul de rău de altitudine și hipotermie”, avertizează semnatarii scrisorii. De asemenea, potecile supraaglomerate cresc riscul căderilor de pietre, a declarat pentru AFP un oficial din Fujiyoshida, una dintre municipalitățile aflate în spatele apelului.
„Suntem îngrijorați că sezonul de drumeții la Muntele Fuji din acest an va crea o situație groaznică”, a declarat acest oficial, care a cerut anonimatul. El a spus că este deosebit de îngrijorat de turiștii străini care, neștiind potențialele pericole ale escaladării vulcanului, ar putea dori să-l urce nepregătiți. „Ne dorim sincer să fie atenți. Sunt morți în fiecare an (…) Escaladarea Muntelui Fuji nu este atât de ușoară”, a mai spus oficialul citat. (www.lesoir.be – 13 iunie)/rcostea