Paul McCartney anunță o melodie nelansată cu vocea lui John Lennon reconstruită prin inteligența artificială

O melodie nelansată a trupei Beatles, produsă cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a recrea vocea regretatului John Lennon, va fi lansată în acest an, a anunțat Paul McCartney. Într-un interviu difuzat marți de BBC, muzicianul trupei din Liverpool, care este pe cale să-și sărbătorească 81 de ani, a explicat că vocea lui Lennon a fost luată dintr-o casetă veche pentru a realiza această nouă melodie. „Tocmai am terminat treaba și piesa va apărea anul acesta”. Această tehnologie a fost într-adevăr folosită pentru a extrage vocea lui John Lennon dintr-un vechi demo pentru a completa o melodie.
Ideea fusese deja considerată ca o posibilă „melodie de reuniune” pentru Beatles în 1995, când ei compilau seria „Anthology” care le acopreră întreaga carieră. Paul McCartney primise demo-ul cu un an mai devreme de la văduva lui Lennon, Yoko Ono. Era una dintre multele melodii de pe o casetă numită „For Paul” pe care Lennon le făcuse cu puțin timp înainte de moartea sa, în 1980. Piesele au fost în mare parte înregistrate pe un boombox în timp ce muzicianul stătea la pian în apartamentul său din New York.
De asemenea, trupa a încercat să înregistreze „Now and Then”, o melodie care glorifică dragostea și a fost destul de tipică carierei ulterioare a lui Lennon, dar sesiunea a fost abandonată rapid. Înregistrarea a avut parte de probleme tehnice din cauza versiunii originale, care prezenta un „zumzet” persistent din circuitele electrice prezente în timpul înregistrării lui Lennon.
Paul McCartney a vorbit la BBC în timpul lansării unei noi cărţi și a unei expoziții de fotografie. Intitulat „Eyes Of The Storm”, proiectul prezintă portrete realizate de Sir McCartney cu propriul aparat foto, între decembrie 1963 și februarie 1964, când The Beatles erau în plină ascensiune. (www.lefigaro.fr – 13 iunie)/rcostea