Legendarul cântăreț Boy George împlinește 62 de ani

 

 

 

Autor: Alexandru Balaci

Trupa ”Culture Club” a avut în anii 80 șapte piese de Top 10 în Marea Britanie și șase melodii în Top 10 în SUA. Cel care a ridicat standardele a fost Boy George, solistul carismatic și original al trupei. Cântăreţul britanic Boy George, pe nume real George Alan O’Dowd,  s-a născut în 14 iunie 1961, la Eltham, Londra. Fiul unui director de club sportiv, el a descoperit o atracție irezistibilă pentru muzica rock a lui T. Rex și David Bowie. Din copilărie a fost nonconformist și a purtat ținute extravagante, fapt ce a dus la exmatricularea sa, din cauza hainelor şi a machiajelor caudate.

În timpul erei post-punk din anii 70-80 era un client fidel al cluburilor din Londra împreună cu prietenii lui, Marilyn și Martin. Spre sfârșitul anilor ’70, muzica din Marea Britanie era însoțită de stiluri în care bărbaţii se machiau şi purtau haine androgine, ceea ce George a adoptat imediat. Malcolm McLaren, managerul trupei punk ”Sex Pistols” şi al grupului ”Bow Wow Wow”, l-a remarcat şi i-a propus să cânte la cea de-a doua trupă. George a cunoscut succesul și a hotărât să-şi înfiinţeze propriul grup – The Sex Gang Children – la care s-au alăturat basistul Mikey Craig, bateristul Jon Moss şi Roy Hay la chitară şi claviaturi. Ulterior, grupul şi-a schimbat numele în ”Culture Club” şi a încheiat contracte cu Virgin Records (Marea Britanie) şi cu Epic Records (SUA).

Primul album apărut a fost ”Kissing To Be Clever” (1982), care includea piesa „Do You Really Want To Hurt Me?”, aceasta urcând pe primul loc în topurile muzicale din 16 ţări. Un an mai târziu a fost lansat albumul ”Colour By Numbers”, cuprinzând single-ul „Karma Chameleon”, clasat pe primul loc în topurile muzicale din mai multe ţări. Spre sfârşitul anului 1985, înregistrările pentru următorul album, ”From Luxury To Heartache” (1986), au fost destul de dificile, deoarece Boy George devenise dependent de heroină. La sfârşitul anului 1986, trupa Culture Club s-a destrămat iar George a început o carieră solo, lansând, în 1987, albumul ”Sold”.

Unul dintre cele mai semnificative succese ale artistului de la începutul anilor ’90 a fost piesa „The Crying Game” (1992), care a intrat în Top 20 din Statele Unite. În 1998, trupa Culture Club s-a reunit pentru turneul Big Rewind din America şi, în acelaşi an, a intrat în topurile britanice, cu piesa „I Just Wanna Be Loved”.

La începutul anilor ’90, George a avut succes și ca DJ, atât în Marea Britanie, cât şi în SUA. În 2002 i s-au alăturat mai multe celebrităţi pentru premiera muzicalului său, „Taboo”, în care prezintă povestea vieţii sale. Muzicalul cuprinde atât piese create de George special pentru acest proiect, cât şi single-uri ale trupei Culture Club, cum ar fi „Do You Really Want to Hurt Me?” şi „Karma Chameleon.”

După o perioadă în care a avut probleme cu legea, în 2013, Boy George lansează un nou album, ”This Is What I Do”, adoptând şi un stil de viaţă mai puţin extravagant. A avut, pentru o scurtă perioadă, de o casă de discuri – ”More Protein”, dar şi o nouă trupă – ”Jesus Loves you” (1989-1992). A publicat totodată o carte autobiografică, ”Take It Like A Man”.

Bibliografie

 Calendar Rador

http://www.bestmusic.ro/culture-club/biografie-culture-club/

https://www.smoothradio.com/artists/boy-george/facts-age-boyfriend-net-worth-songs/