Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Senatul României a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru modificarea Legii din 2006 prin care Direcţia medicală a Statului Major este inclusă printre structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, subordonate nemijlocit ministrului de resort. Amendamentul Senatului este justificat de Comisia de apărare, care l-a propus plenului pentru că actualul context militar de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice implică o reconsiderare a importanţei şi a rolului pe care îl au structurile din domeniul medico-militar prin prisma asigurării accesului refugiaţilor proveniţi din Ucraina la serviciile medicale.
Se impune o reaşezare a sistemului medico-militar ca urmare a lecţiilor învăţate pe timpul stării de urgenţă şi a stării de alertă generate de pandemia cu virusul SARS-CoV 2 prin stabilirea statutului de structură centrală Ministerului Apărării Naţionale pentru Direcţia medicală care îndeplineşte toate atributele unei direcţii de sănătate publică, dar şi alte activităţi specifice – de învăţământ şi de cercetare-dezvoltare, se arată în justificarea amendamentului Senatului.
2) Aproape patru milioane de refugiaţi ucraineni erau înregistraţi la 1 mai 2023 în statele Uniunii Europene şi beneficiau de protecţie temporară, în uşoară creştere faţă de aprilie, arată datele centralizate de Eurostat. În România, numărul refugiaţilor din Ucraina era de aproape 128.000 de persoane.
Cei mai mulţi refugiaţi sunt în Germania, 1.090.000, ceea ce înseamnă 28% din totalul refugiaţilor ucraineni în spaţiul comunitar. Urmează Polonia, cu aproape un milion, şi Cehia, cu aproape 332.000. În România erau înregistrate 127.355 de persoane, de aproape 10 ori mai mult decât în urmă cu un an.
Ponderea acestor refugiaţi în Uniunea Europeană este de 8,9 la mia de locuitori, însă există multe state unde ponderea depăşeşte 30 de persoane la mie. Cea mai mare pondere a refugiaţilor se află în Cehia, 31,6 la mie, apoi în Polonia, Estonia, Lituania, Bulgaria şi Letonia, fiecare cu peste 20 la mie. Creşterea din ultima lună este de 1,3%, dar în unele cazuri nu este o creştere reală a numărului de refugiaţi, ci rezultatul unor întârzieri la înregistrare. Numărul refugiaţilor a crescut în Germania, Suedia şi Cehia. La polul opus, numărul celor înregistraţi a scăzut în Polonia, Portugalia, Estonia şi în Franţa. Conform Eurostat, ucrainenii reprezintă 98% din refugiaţii care beneficiază de protecţie temporară europeană. 47% sunt femei, 35% copii şi 18% bărbaţi.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.