Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Mai mulţi experţi din România, Ucraina şi Republica Moldova au prezentat recent concluziile un studiu coordonat de Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning şi de Fundaţia Konrad Adenauer privind perspectivele securităţii europene în contextul războiului ruso-ucrainean. Autorii studiului, experţi din România, Ucraina şi Republica Moldova, şi-au prezentat concluziile, dar şi recomandările lor pentru direcţiile comune de acţiune în regiune.
Preşedintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, Iulian Chifu, a atras atenţia că în momentul de faţă securitatea se raportează la trei componente: războiul de agresiuni al Rusiei împotriva Ucrainei, rivalitatea cu China în domeniul economic şi tehnologiile distructive.
Europa se temea că nu poate supravieţui fără Rusia din punct de vedere energetic, a afirmat la rândul său preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, dar iarna care a trecut a demonstrat contrariul: printr-o abordare corectă, printr-o abordare profesionistă, printr-o abordare în care cifrele să fie cele care contează şi măsurile să fie cele care să predomine, nu declaraţiile politice, s-a dovedit că există posibilitatea să rezistăm fără gazele, petrolul sau cărbunele din Federaţia Rusă.
Potrivit decanului Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative din Chişinău, Alexandru Solcan, cel mai important risc de securitate pentru Republica Moldova vine din regiunea transnistreană. Rolul Transnistriei este unul de un proiect geostrategic şi militar al Rusiei. Războiul din Ucraina reprezintă o adevărată provocare pentru societatea din Republica Moldova, însă a deschis şi o fereastră de oportunitate în ceea ce priveşte promovarea agendei europene, a mai spus Solcan.
2) Republica Moldova şi Ucraina vor să construiască un pod peste Nistru, în zona localităţilor Cosăuţi – Yampil. Miniştrii infrastructurii din cele două ţări au semnat recent la Kiev un acord privind construcţia unui pod rutier cu o lungime de aproape 1,5 kilometri, cu două benzi de circulaţie şi trotuare pentru pietoni, transmite Radio Chişinău.
Construcţia urmează să înceapă în 2025 şi, odată terminat, podul ar permite preluarea traficului de la punctul de frontieră Moghiliv Podilsk – Otaci, situat în nordul Republicii Moldova.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.