Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Centrul de Sănătate Briceni va primi aparatură medicală modernă oferit de partea niponă. Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, împreună cu șeful Centrului, Dumitru Gîncul, au semnat un contract de grant în valoare de 72.000 de dolari SUA, finanțat de către Guvernul de la Tokyo în cadrul Programului ”Kusanone”, comunică MOLDPRES.

Ambasadorul Yoichiro a menționat că proiectul va contribui la fortificarea capacităților imagistice și de investigare a pacienților la Centrul de Sănătate Briceni. Beneficiare ale proiectului vor fi peste 84.000 de persoane. Referindu-se la numărul semnificativ de refugiați găzduiți la Briceni, diplomatul a menționat că aplaudă Moldova pentru că a arătat lumii întregi un exemplu minunat de ospitalitate oferită refugiaților. Ați făcut acest lucru în pofida crizei energetice și a inflației cauzate de războiul Rusiei, care a afectat crunt Republica Moldova, a spus sursa citată.

Programul nipon de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în R. Moldova în 2008. Până acum, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă de 6,9 milioane de USD pentru 83 de proiecte în domeniile educație, sănătate și utilități publice.

2) Universitatea Ovidius din Constanţa (sude-estul României) găzduieşte până la 1 iulie 2023, expoziţia ‘Jurnalul Mării Negre – 2022’, cu lucrări realizate de copii refugiaţi din sudul Ucrainei. Expoziţia este realizată în cadrul unui proiect inclus în Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (European Union for Improving Environmental Monitoring in the Black Sea), în parteneriat cu organizaţia ‘Dialoguri’, din Odesa. Lucrările au fost realizate de copii,cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, care au lucrat împreună cu cercetători şi artişti profesionişti pentru a ilustra aspecte din ecosistemul marin. Expoziţia prezintă şi 3 infografice cu rezultatele monitorizării ecologice a Mării Negre, obţinute în cadrul proiectului.

La Universitatea Ovidius a avut loc şi o întâlnire a reprezentanţilor Institutului de Biologie Marină din Odesa cu studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole. Au fost prezentate detalii privind poluarea mediului marin şi de consecinţele diferitelor tipuri de impact de mediu care au avut loc în decursul războiului.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.