Proiectul “Moștenitorii României muzicale”, care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent aproape 30 recitaluri și concerte din București, precum și în centre culturale importante din țară și din străinătate, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și două duble CD-uri apărute în 2019 și 2021 la Editura Casa Radio.
Din 2020, sub egida “Moștenitorii României muzicale” se organizează și un concurs pentru o bursă în valoare de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani.
În 2023, pentru a patra ediție a competiției “Moștenitorii României muzicale” s-au înscris 19 tineri muzicieni. Juriul care a analizat aceste aplicații a fost alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Cristina Comandașu – manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Ioan Dragoș Dimitriu – manager al Filarmonicii din Brașov, Răsvan Dumitru – șef partidă Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia și director „Arcadia Chamber Music Classes”, Șerban Mereuță – director artistic al Filarmonicii “Moldova” din Iași, membru al Cvartetului Ad libitum, Dan Petre – manager interimar al Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”, Dan Popescu – membru delegat din partea Rotary Club Pipera, Liliana Staicu – director Centrul Proiecte și Evenimente și Orchestrele și Corurile Radio România, Cristina Uruc – manager interimar Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu.
În 2023, bursa în valoare de 4000 euro va reveni pianistului Nil Mladin, care va susține, ca parte a bursei, și un recital la București, organizat de Radio România Muzical. Nil Mladin va fi, de asemenea, invitat să susțină un concert în compania Orchestrelor Radio, precum și recitaluri organizate de Filarmonica din Brașov și Tinerimea Română de București. La Filarmonica din Cluj, urmează să apară în cadrul unui concert de concerte, precum și în cadrul unui recital organizat sub semnul festivalului “Toamna muzicală clujeană” 2023. I-a fost oferit și un contract de reprezentare artistică de către Artexim. În plus, Nil Mladin urmează să înregistreze în studiourile Radio România în 2024.
Nil Mladin (24 ani) a început studiul pianului la București și a fost elev al Colegiului Național de Muzică “George Enescu” din București. Și-a continuat studiile la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a fost admis cu bursă integrală, al cărei absolvent este în momentul de față și unde continuă cu o specializare post-universitară centrată pe creația secolului XX. Nil Mladin este câștigător al mai multor concursuri naționale de pian din România; un artist sensibil și care a evoluat spectaculos în ultimii ani, Nil Mladin este cu siguranță o voce importantă printre tinerii pianiști din contemporaneitate.
Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni prezenți în concurs, juriul a decis să acorde și alte beneficii profesionale concurenților.
Radio România Muzical oferă o sesiune de înregistrări speciale pentru clarinetistul Petru Pane.
Pianista Maria Bădiță și clarinetistul Petru Pane urmează să susțină recitaluri organizate de Filarmonica “Moldova” din Iași.
Sunt invitați să susțină recitaluri organizate de Filarmonica din Brașov violoncelistul Jan Sekaci, clarinetistul Petru Pane, pianistul Radu Stoica, contratenorul Alexandru Costea, flautista Ilinca Chiriță și violonista Dora Lăpuște.
Urmează a fi reprezentați artistic de Artexim contratenorul Alexandru Costea, violoncelistul Jan Sekaci, pianistul Radu Stoica.
Vor fi invitați să susțină recitaluri organizate de Centrul Național de Arte “Tinerimea Română” clarinetistul Petru Pane, pianistul Radu Stoica, violoncelistul Jan Sekaci, contratenorul Alexandru Costea.
În cadrul unui concert de concerte vor evolua la Filarmonica “Transilvania” din Cluj-Napoca clarinetistul Petru Pane și contratenorul Alexandru Costea. Violonista Dora Lăpuște și clarinetistul Petru Pane sunt, de asemenea, invitați în proiecte derulate alături de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca.
Radio România Muzical și Clubul Rotary Pipera doresc să mulțumească tuturor muzicienilor participanți la selecția pentru bursa “Moștenitorii României muzicale”. Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.
RADOR – 19 iunie