Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Horia Teodorescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea (estul României), a primit recent vizita unei delegaţii a Federaţiei Naţionale a Protecţiei Civile Franceze, condusă de preşedintele François Richez. Întâlnirea a avut în centrul discuţiilor activitatea hub-ului umanitar din Tulcea. Acest hub umanitar a început printr-o iniţiativă locală, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, ca o necesitate de coordonare a ajutoarelor, la început din România, fără să ştim la acea vreme că lucrurile se vor extinde şi vor căpăta amploare. Primii paşi au fost făcuţi de către administraţiile locale, administraţia judeţeană şi Asociaţia Comunelor din Judeţul Tulcea, ulterior activitatea căpătând alte dimensiuni. Am beneficiat şi de sprijinul extraordinar al celor 3 ONG-uri implicate în derularea activităţii – AcoR Tulcea, Fundaţia ‘Romulus T. Wheatherman’ şi IsraAID, a spus Teodorescu.
Protecţia Civilă Franceză a fost cea mai activă, contribuind cu cele mai mari cantităţi de ajutor umanitar către sudul Ucrainei. Prin acest hub au fost trimise peste 500 de camioane cu ajutoare umanitare în ţara vecină, adică 5,8 milioane raţii alimentare, insulină în valoare de peste 2 milioane de dolari livrată în spitalele ucrainene, 462 de tone de produse de igienă, 572 de tone de medicamente şi echipamente medicale, 105 generatoare pentru producerea energiei. Necesitatea hub-lui a fost dovedită în condiţiile în care pe partea de sud a Ucrainei eram singura posibilitate de transfer al ajutoarelor, având în vedere frontiera comună destul de lungă. Aduc aceste mulţumiri în numele tuturor ucrainenilor, a declarat Horia Teodorescu.
Am reuşit să strângem 15.000 de paleţi, în 3 hub-uri logistice, în Polonia, Slovacia şi România. Mai mult de o treime au fost în România. Aţi creat un adevărat lanţ al speranţei, care a pornit din teritoriul francez şi a ajuns până la dumneavoastră şi apoi aţi reuşit să direcţionaţi precis ajutorul nostru spre zonele care aveau nevoie de el. În ciuda faptului că situaţia legată de război s-a dezamorsat cumva, suntem conştienţi de faptul că trebuie să răspundem în continuare unor nevoi punctuale. Vreau să vă mulţumesc pentru că fără acest hub, fără capacitatea logistică şi fără implicarea dumneavoastră la nivel local, nu s-ar fi reuşit nimic, a declarat preşedintele François Richez.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.