2023. június 20.

„Avram Iancu-évvé” nyilvánítanák 2024-et

A Képviselőház által ma elfogadott törvénytervezet indoklása szerint a forradalmár születésének 200. évfordulója kapcsán lenne indokolt a döntés.
A jogszabály értelmében a hatóságoknak lehetőségük lesz arra, hogy az erdélyi forradalmi mozgalom vezetőjének szentelt rendezvényekkel emlékezzenek meg Avram Iancuról.
Tegnap Daniel Gheorghe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője kiemelte Avram Iancu hozzájárulását a modern Románia útjának egyengetéséhez, a Románok Egységéért Szövetség (AUR) pedig támogatta a törvénytervezetet a jogszabály cikkelyenkénti szóló szavazásán. A törvénytervezetet ezek után a Szenátus is meg fogja vitatni, ahol végleges döntést hoznak róla. (Radio România Actualităţi)

A The Magic of Buddy Rich című koncerttel zárul a dzsessz nagyzenekarának (big band) 2022-2023-as évadja

Az eseményre június 22-én, csütörtökön kerül sor a Román Rádió hangversenytermében. A fellépők között lesz a hazai dzsessz egyik legreprezentatívabb ütőhangszerese, Laurențiu Zmău.
A Radio Big Band 2022-2023-as évada egy sor különleges, teltházas rendezvénnyel örvendeztette meg a rajongókat, számos nemzetközi hírű előadót hoztak Bukarestbe, mint például Alice Francis énekes szólistát, Alex Sipiagin trombitást vagy Tobias Hoffman szaxofonost, de olyan romániai jeles művészek is felléptek, mint Berti Barbera, Irina Sârbu vagy a New Vegas Show szólistái (Petru Călinescu és Maximilian Muntean). Az emlékezetes eseményeket Simona Strungaru kezdeményezte, aki 2022 őszén lett a Rádió Big Band karmestere.
„A koncert a Big Band összes tagjának intenzív virtuozitását ígéri, és minden idők egyik legjelentősebb dobosának, Buddy Richnek a művészi személyiségét helyezi előtérbe. A Big Band tagjainak lehetőségük lesz olyan számokban megcsillogtatni tudásukat, mint a Channel One Suite, a Groovin Hard, a Time Check, a Wonderbag és a Time Out” – mondta Simona Strungaru, a Rádió Big Band karmestere az eseményről.
Bernard „Buddy” Rich (1917 – 1987) amerikai művész, összetett zenész, dobos, zeneszerző, karmester és zenekarvezető volt. Együttműködött a világ dzsesszmuzsikusainak legnagyobbjaival, Artie Shaw-tól Count Basie-n, Benny Carteren, Ella Fitzgeraldon, Frank Sinatrán át Charlie Parkerig.
A „The Magic Of” sorozaton keresztül – amelynek keretében a mostani évadban Chick Corea és Duke Ellington zenéjének szentelt koncerteket adtak – a Rádió Big Band a világ nagy dzsessz előadóinak és alkotóinak zenéjét tárja a közönség elé. (RADOR Hírügynökség)

A jövő hónaptól Hidroelectrica részvényeket lehet jegyezni a tőzsdén

Az Állami Tulajdonalap (Fondul Proprietatea) eladja 20%-os részesedését Románia legnagyobb villamosenergia-termelő vállalatában.
A tőzsdei bevezetés új lehetőségeket nyit meg többek között azok számára, akik részvényeket szeretnének vásárolni és birtokolni Románia egyik stratégiai jelentőségű vállalatában – mondta Radu Hanga, a bukaresti értéktőzsde elnöke. Alina Bordeiașu, a közszolgálati rádió tudósítója további részletekkel szolgált:
„Nyolcmillió romániai állampolgár részesülhet a Hidroelectrica tőzsdei bevezetéséből a magánnyugdíjpénztárak által birtokolt részvények révén, és az üzletemberek nagy közössége közvetlenül befektethet a vállalatba.
A Hidroelectrica hírneve és a 2 milliárd eurós tranzakció okán várhatóan igen nagy lesz az érdeklődés a vonzó befektetés iránt és számításaink szerint jelentősen hozzájárul a romániai tőkepiac befektetői körének növekedéséhez – mondta Radu Hanga. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin