Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) La invitația directorilor școlilor din localitățile Poienile de sub Munte și Valea Vișeului și a liceului ”Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, nordul României, deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, a participat la festivitățile de închidere a anului școlar 2022-2023, organizate de cele 3 instituții de învățământ cu predare în limba ucraineană. El a subliniat rolul major al cadrelor didactice și directorilor unităților de învățământ în îndrumarea elevilor pe parcursul educațional de tip european și în formarea acestora ca oameni, salutând eforturile lor în păstrarea și promovarea limbii materne.
Petreţchi a amintit de sprijinul constant pe care statul român îl acordă persoanelor aparținând minorităților naționale, asigurând condiții pentru conservarea și promovarea limbii materne și implicit a învățământului în limba maternă.
Referindu-se la situația din Ucraina, deputatul a mulțumit tuturor – profesori, elevi și părinți – pentru implicarea de care au dat dovadă în susținerea refugiaților ucraineni, inclusiv a elevilor refugiați din Ucraina, care studiază în România, și care au participat pentru prima dată la festivitatea de închidere a anului școlar departe de casele lor, în afara granițelor Ucrainei.
2) În perioada 18-23 iunie, Radio România, postul public, organizează a XI-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia de teatru radiofonic. Selecția finală a festivalului propune în cele 3 categorii de concurs (Drama, Short Forms, Binaural Drama) 27 de producții de top din lume.
Începând din 18 iunie, Teatrul Național Radiofonic, din cadrul Radio România, prezintă în premieră absolută, pe site-ul www.eteatru.ro, la secțiunea Podcast, producția scurtă binaurală „Spre bătălie” de Răzvan Ursuleanu, regia artistică Mihnea Chelaru. Povestirea este inspirată de tragedia războiului din Ucraina. Pornind de la modul în care pot înțelege războiul copiii prinși în conflict, povestirea deschide tema confruntării armate în planul mai larg al prețului plătit pentru libertate, al sacrificiului necondiționat pentru apărarea acesteia, dar și al generației tinerilor sacrificați în război.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.