Solstițiul de vară și Ziua Mondială a Soarelui

Context

La 21 iunie 2023, ora 17:58, are loc solstiţiul de vară, când din punct de vedere astronomic începe anotimpul vara. Solstițiul de vară reprezintă momentul când e cea mai lungă zi din an. Soarele atinge cea mai înaltă poziție și rămâne pe cer pentru cea mai lungă perioadă de timp. Fizic, se explică prin fapul că Pământul se află la cea mai mare distanță față de Soare în emisfera nordică a globului. Solstițiul de vară are loc pe 21 iunie și constituie, totodată, începutul verii astronomice.

Răsărit de soare în stațiunea Mamaia. Foto: AGERPRES

Astăzi este şi Ziua Mondială a Soarelui, decretată de Societatea Internaţională pentru Energie Solară, cu scopul de popularizare a posibilităţilor de utilizare a energiei solare. În România, această zi se marchează din anul 1997. De asemenea, în această zi se ține cont de numeroase tradiții și obiceiuri. În tradiţia noastră populară, solstiţiul de vară se asociază şi cu sărbătoarea Sânzienelor. 

Solstițiul

Termenul ”solstițiu” vine din latină, din ”solstitium”, adică „Soarele stă” şi semnifică faptul că la această dată are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile sale.

E cea mai lungă zi din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, iar noaptea durează numai 8 ore şi 28 de minute. La latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”. Din această zi, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, când are loc solstiţiul de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers. Axa Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, ceea ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Tradiţia şi superstiţiile privind solstiţiul de vară au rădăcini străvechi. Cea mai lungă zi a anului, e considerată punct de răscruce, de schimbare, o zi a absolutului, sub semnul focului, care este simbolul soarelui. Soarele la solstiţiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu ele toate posibilele necazuri.

Din cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstiţiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie – ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

În timp, Noaptea de Sânziene – cum este denumită în folclorul românesc – a devenit o serbare populară, cu caracter traditional. Pentru agricultori, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credinţa populară, se crede că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după, este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000). În estul Europei, slavii numesc această sărbătoare Kupala, iar în țările din nordul continentului o numesc Litha sau Midsummer, Ziua miezului de vară, şi o celebrează prin ospeţe în păduri, jocuri şi mari focuri de tabără.

Deşi sărbătoare păgână, creştinii au asociat sărbătoarea cu naşterea lui Ioan Botezătorul, sărbătorit în 24 iunie de ortodocşi, catolici şi protestanţi. În Estonia, Letonia şi Lithuania, 24 iunie este chiar sărbătoare oficială. În Bulgaria, în 24 iunie, are loc sărbătoarea numită Enyovden. In folclorul bulgar se spune că în această dimineaţă, când soarele răsare, el face cu ochiul oamenilor, le zâmbeşte şi dansează pe cer. Se spune că oricine vede răsăritul în această zi va fi sănătos tot anul.

În Polonia şi Ucraina este un vechi obicei ca fetele nemăritate să arunce în râu coroniţe de flori, iar flăcaii să încerce să le recupereze. Se aprind şi focuri, iar cuplurile sar peste ele împreună.

În Anglia, cei care vor să vadă răsăritul soarelui vin în ziua solstiţiului vară la Stonehenge.

Bibliografie 

Calendar Rador

Solstițiul de vară

https://www.twinkl.ro/teaching-wiki/solstitiul-de-vara

RADOR – 21 iunie