Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) MureşHub, din judeţul Mureş, centrul României, a împlinit un an, o perioadă în care un grup de oameni au muncit pentru a crea condiţiile unui sprijin umanitar pentru victimele războiului din Ucraina, majoritatea copiii, femei, vârstnici şi bolnavi, au scris proiecte şi s-au implicat 100%. Am spune că aniversăm, dar ne vine greu să spunem aceste cuvinte. Este o senzaţie dulce-amară pentru că deşi ne sărbătorim munca, din păcate, o facem în umbra unui război, declară Marius Dumitrescu, coordonatorul MureşHub. De la îndeplinirea unor nevoi de bază – medicamente, sprijin medical, hrană, produse de igienă – la programele de timp liber – excursii, tabere pentru copii şi tineri, întâlniri de sărbători – MureşHub a reunit sute de oameni, ucraineni, români, maghiari, romi pentru ca împreună să constituie o comunitate.
O serie de evenimente au marcat aniversarea MureşHub în perioada 16-23 iunie 2023. Refugiaţii ucraineni au decis să arate cât de mult preţuiesc ospitalitatea şi ajutorul primit, astfel, în această perioadă donează sânge în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină. Mai mult, cartelele de hrană primite în urma acestui gest vor fi donate Filialei Crucii Roşii din judeţul Mureş. Zilnic, în Cetatea Târgu Mureş, copiii ucraineni au avut parte de o tabără de vară, plină de jocuri antrenante şi amuzante, inclusiv de activităţi cu educatori ucraineni.
MureşHub a devenit o reţea în continuă dezvoltare, dar mai ales un model naţional de bune practici în modul în care sprijinul poate fi acordat ţintit pe nevoi, neuitând niciodată de nevoia de conectare a oamenilor, adaugă Marius Dumitrescu. MureşHub a fost fondat în iunie 2022 de către Asociaţia SURYAM şi Crucea Roşie Mureş. Pană în prezent a desfăşurat mai multe proiecte destinate persoanelor vulnerabile din Târgu Mureş şi din judeţul Mureş, dar şi persoanelor aflate sub protecţie temporala si care provin din zonele de conflict din Ucraina. Unul dintre cele mai importante aspecte ale MureşHub este întărirea coeziunii comunităţii locale cu refugiaţii din judeţul Mureş prin întâlniri şi evenimente comune, acţiuni menite să doboare barierelor de comunicare şi a prejudecăţilor, dar mai ales promovarea empatiei şi umanităţii.
În total, 880 de refugiaţi ucraineni aflaţi în tranzit sau care s-au stabilit în judeţul Mureş au fost sprijiniţi. La această dată, sunt 400 de refugiaţi ucraineni care beneficiază de servicii din partea MureşHub.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.