Chilia Nouă, o cetate cu istorie zbuciumată, construită în timp record de Ștefan cel Mare

Autor: Alexandru Balac

Acum 544 de ani (1479), între 22 iunie şi 16 iulie, Ştefan cel Mare a construit, pe malul stâng al Dunării, cetatea Chilia Nouă. Autorii unor cronici moldo-germane relatează că marele domnitor (al Moldovei) a început construirea Chiliei, terminând-o în acelaşi an cu ajutorul a 8.000 meşteri şi 17.000 lucrători auxiliari. Grigore Ureche aduce, însă, unele amănunte: „Vă leato 6987 (1479) iunie 22 au început Ştefan-Vodă a zidi cetatea Chiliei şi au sfârşit-o într-acelaşi an, iulie 16”.

Edificiul istoric

În antichitate, pe locul unde a fost ridicată Chilia, era o cetate grecească Achillea. Se spune că numele vine de la eroul grec, Ahile, înmormântat, potrivit legendei, la gurile Dunării, pe insula Leuke (care poate fi fie Insula Șerpilor, fie actualul Grind Chilia, pe atunci insulă încă înconjurată de mare). Numele de Chilia care este menționat pentru prima oară în 1281 de cronicarul arabo-persan Rașid Al-Din, provine din grecescul : Κελλια, „grânarele”.

Până în secolul al X-lea, cetatea a fost stăpânită de bizantini. Ulterior, trece în posesiunea genovezilor. În această perioadă, cetatea poartă numele de Licostoma. Registrul ținut la Chilia de către notarul genovez Antonio de Podenzolo, între noiembrie 1360 și mai 1361, atestă o intensă activitate comercială la Dunărea de Jos. De aici se exportau spre capitala Imperiului Bizantin mari cantități de grâu, miere, ceară, vin, sare, pește și alte produse.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, Mircea cel Bătrân ajunge cu teritoriul Țării Românești până la Marea Neagră, Chilia devenind parte a statului muntean. La scurt timp, în 1426, domnul Moldovei, Alexandru cel Bun pune stăpânire pe cetate, profitând de situația grea în care se afla domnulȚării Românești, Dan al II-lea.

Chilia Nouă în luptele lui Ștefan cel Mare

Pe 22 iulie 1462, Ștefan cel Mare asediază Cetatea Chilia, apărată de o garnizoană ungară., Ștefan este rănit la gleznă și nu reușește să o cucerească. Potrivit izvoarelor, Ștefan cel Mare a pierdut doar două bătălii, una dintre care fiind asediul Chiliei din 1462.

Pentru îmbunătățirea sistemului de apărare, în vara lui 1479, Ștefan cel Mare reconstruiește Cetatea Chilia pe malul stâng al Dunării (Cetatea Chilia Nouă). La lucrări participă 800 de zidari și 17.000 de ajutoare. Cetatea Chilia este stăpânită de otomani până în 1812, când, odată cu anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, urmează destinul provinciei respective, cu excepția perioadei 1856-1878, când Basarabia de sud este reîntoarsă Moldovei (după Unirea din 1859, în componența României).

Urmele vechii cetăți pot fi vazute în localitatea Chilia Nouă din regiunea Odesa (azi în Ucraina). Cetatea este în ruine.  În prezent, din cetate nu a mai rămas decât un turn (aparent, capela cetății) care se află pe teritoriul privat al unei întreprinderi industriale.

Bibliografie

 Calendar Rador

http://istoriamilitara.org/stiinta/publicatii/122-cetatea-chilia.html