În ultima săptămână de sesiune parlamentară, cel mai probabil miercuri, deputați ar urma să dea un vot final asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale pentru anumite categorii de beneficiari, între care se află și magistrații. Adoptat de Senat, documentul se află în dezbaterea comisiei de specialitate, care trebuie să analizeze punctual amendamentele depuse. Totodată, luni este programată o ședință a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, care are pe ordinea de zi proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, proiect care are deja raport favorabil în comisia de statut a Parlamentului. Are detalii Amalia Bojescu.
Reporter: Este un nou proiect depus de PSD, după ce anul trecut o inițiativă similară a social-democraților a fost declarată neconstituțională. Proiectul de lege este criticat de foștii senatori și deputați, iar reprezentanții Asociației foștilor parlamentari spun că nu sunt șanse treacă de Curtea Constituțională, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte propuneri similare. Președintele comisiei privind statutul parlamentarilor, deputatul PSD Eugen Bejinariu, spune că în cazul un elemente de neconstituționalitate se vor găsi soluții pentru reducerea sau eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Eugen Bejinariu: Dacă va fi declarată neconstituțională a nu știu câta oară, sigur că vom găsi alte soluții – nu știu, de impozitare, nu rămâne cum e la momentul acesta, adică niște lucruri se vor întâmpla în ceea ce privește această prevedere legislativă.
Reporter: Tot săptămâna viitoare ar putea ajunge la vot decizional la Camera Deputaților și proiectul de reformă a pensiilor speciale, cu modificări semnificative față de varianta adoptată în Senat. Reprezentanții puterii PSD-PNL susțin că amendamentele depuse respectă angajamentele din PNNR și subliniază că România are nevoie de banii europeni pentru investiții. Documentul este criticat de opoziție. USR susține că modificările sunt nesemnificative, iar AUR avertizează că pot apărea probleme de neconstituționalitate./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 23 iunie