Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Compania Națională de Asigurări în Medicină a semnat un nou acord de parteneriat cu Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova, comunică MOLDPRES. Documentul prevede acoperirea financiară a serviciilor medicale de urgență prespitalicești și cele de urgență spitalicești pentru beneficiarii de protecție temporară strămutați din Ucraina, și anume pentru femeile cu vârsta de peste 55 de ani și bărbați.

Finanțarea cheltuielilor respective de către OIM prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină are loc în cadrul a 4 proiecte destinate acordării ajutorului necesar refugiaților din Ucraina.

Un acord semnat anterior între cele două instituții prevede oferirea gratuită a serviciilor de dializă în condiții de ambulatoriu și staționar acestei categorii de cetățeni.

Bugetul total estimat pentru oferirea pe parcursul anului curent a serviciilor medicale de urgență și de dializă refugiaților din Ucraina este de 500.000 de dolari SUA.

2) În Centrul Blue Dot din Sectorul 3, peste 1.500 de copii şi de refugiaţi au beneficiat, într-un mediu de siguranţă, de serviciile profesioniştilor, a comunicat Primăria Sectorului 3 din Bucureşti.

Centrul, înfiinţat de Direcţia Generală a Asistenţă Socială și Protecția Copilului Sector 3 în parteneriat cu UNICEF şi UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi), vine în întâmpinarea nevoilor de bază ale refugiaţilor. Pentru copii sunt asigurate condiţii atât pentru şcoala online, cât şi pentru activităţi extracurriculare, cursuri de art-terapie şi activităţi fizice cu scop recreativ.

De asemenea, prin intermediul Centrului Blue Dot, sunt sprijinite persoanele refugiate în vederea integrării socio-profesionale prin organizarea unor grupuri de suport, a cursurilor de limba română şi de limba engleză, consultaţii medicale de specialitate, acordarea de bunuri materiale cu ajutorul partenerilor sau sprijin în identificarea unui loc de muncă. Scopul Centrului Blue Dot este de a sprijini integrarea familiilor de refugiaţi, din punct de vedere profesional, educaţional, social şi medical, în comunitate.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.